Totul despre ultima variantă de Covid. Se numește XE

Totul despre ultima variantă de Covid. Se numește XE
Covid-19 XE este o încrucișare între cele mai cunoscute două tulpini Omicron, BA.1 (tulpina originală) și BA.2 (tulpina mai infecțioasă).

Recent, o persoană din Gujarat a fost depistată cu o nouă variantă Covid-19, XE. O incidență a unei alte variante, XM, de asemenea, fusese descoperită în acest stat. Înainte de aceasta, în India, primul caz de variantă XE a fost raportat la Mumbai în urmă cu câteva zile, dar Ministerul Sănătății negase raportul, spunând că „dovezile nu sugerează prezența noii variante”.

Ce știm până acum despre varianta XE

XE este o încrucișare între cele mai cunoscute două tulpini Omicron, BA.1 (tulpina originală) și BA.2 (tulpina mai infecțioasă). A fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie la 19 ianuarie 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Începând cu 29 martie 2022, „aproximativ 600 de secvențe au fost raportate și confirmate”.

Într-un raport din 5 aprilie, OMS a precizat, de asemenea, că, în cadrul variantei Omicron, este urmărit și recombinantul XE. Conform estimărilor preliminare, XE are un avantaj de 1,1 (sau un avantaj de transmitere de 10 %) în ceea ce privește rata de creștere a comunității față de BA.2. Totuși, acest lucru trebuie confirmat.

OMS afirmă în raport: „Virusul SARS-CoV-2 continuă să evolueze. Având în vedere nivelul actual ridicat de transmitere la nivel mondial, este probabil ca alte variante, inclusiv recombinante, să continue să apară. Recombinarea este comună în rândul coronavirusurilor și este considerată un eveniment mutațional așteptat”. Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a publicat, de asemenea, o analiză actualizată a variantelor recombinante ale Covid-19.

Într-o declarație, profesorul Susan Hopkins, consilier medical șef al UKHSA, a declarat că XE este o variantă recombinantă, ceea ce înseamnă că este un hibrid a două tulpini identificate anterior. Asta a însemnat că noua variantă recombinantă a preluat trăsături de la fiecare tulpină, dar întotdeauna nu s-a transformat într-o versiune mai periculoasă. Până în prezent, 637 de cazuri de XE au fost confirmate în Marea Britanie.

Ar trebui să ne facem griji?

Profesorul Hopkins a adăugat că nu este, totuși, o surpriză faptul că tocmai a apărut o nouă tulpină combinată. „Variantele recombinate nu sunt un eveniment neobișnuit, în special atunci când există mai multe variante în circulație, iar mai multe au fost identificate pe parcursul pandemiei până în prezent. Ca și în cazul altor tipuri de variante, majoritatea vor dispărea relativ repede”, a spus ea.

Deși varianta Covid-19 XE este prezentă din ianuarie, faptul că există încă atât de puține cazuri este încurajator. Când a fost descoperit Omicron, acesta s-a răspândit enorm, în câteva săptămâni.