Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernul va prelungi termenul pentru cumpărarea de vechime în muncă. Iată pașii care trebuie urmați

Guvernul va prelungi termenul pentru cumpărarea de vechime în muncă. Iată pașii care trebuie urmați
Dacă nu ați cotizat la sistemul de pensii, Guvernul a hotârăt să pună în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță prin care termenul final de 31 august 2023 să fie prelungit. Astfel, cei care doresc să poată să mai cumpere vechime în muncă până la data de 31 decembrie 2024.

Guvernul a decis că se prelungește termenul prin care puteți să vă plătiți vechimea în muncă până la data de 31 decembrie 2024. În acest sens a emis un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

Tot ce aveți de făcut, fie până la 31 august 2023 – actualul termen -, fie până în decembrie 2024, este să semnați un contract de asigurare cu casa de pensii apoi să plătiți.

Potrivit OUG 163/2020, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

În care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Legea nu se aplică și în cazul celor care au lucrat în alte țări. Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale se vor face doar pentru a obține pensia pentru limită de vârstă.

Până când se pot plăti contribuțiile

În contractul încheiat cu casa de pensii vor fi scrise perioadele de asigurare, precum și venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale. Plățile la casa de pensii pentru vechime în muncă se vor face, în acest moment, până la 31 august, sau ulterior până la 31 decembrie 2024.

Cât timp mai aveți sî plătiți vechimea în muncă

„Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la 31 decembrie 2024”

Așa arată proiectul Guvernului pentru prelungirea termenului:

„Art. 1651 – Adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare, se autentifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Art. II – (1) Până la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2..

Art. V – (1) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024. (3) În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, se arată în noua ordonanță.

S-a prelungit data pentru care puteți plăti contribuțiile pentru vechime în muncă

Cât se plătește în acest moment

Cota de CAS este de 25% aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa de pensii. În prezent, salariul brut este de 3000 de lei, ceea ce înseamnă că românii vor avea de plată 750 de lei/lună. Anul trecut, cota de CAS a fost de 638 lei.

Cine dorește să plătească, o poate face integral, o singură tranșă sau mai multe tranșe lunare. Românii vor putea să facă mai multe contracte consecutive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu fie mai mare de șase ani.

„Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, scrie în OUG 163/2020.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre