Simona Ionescu / Redactor Șef

Hărțuită de un profesor de teapa lui Bulai. Jurnalista Simona Popescu și povestea ei „MeToo”

Hărțuită de un profesor de teapa lui Bulai. Jurnalista Simona Popescu și povestea ei „MeToo”
Simona Popescu, jurnalist de peste 30 de ani în media românească, a postat pe pagina ei de Facebook propria experiență cu un profesor care și-o dorea în pat.

Nu-i dă numele profesorului care a hărțuit-o din cauza faptului că este mort. Cu mulți ani în urmă l-a spus public, cei care știu, știu despre cine este vorba. Eu știu. Și îl știam și pe bărbatul încins, o vedetă a presei la acea vreme. A fost șocant.

Erau însă vremuri în care astfel de atenționări din partea femeilor nu erau luate în seamă, nu se făcea mai nimic. Victimele știau asta, știau că nu vor putea să reziste unei confruntări polițienești, față în față cu personalitățile care le abuzau. Și tăceau. Sau își împărtășeau durerea, umilința trăită doar apropiaților.

Jurnalista Simona Popescu și povestea ei „MeToo”

Și eu? Da!
Doar sunt femeie și am fost studentă. Ar trebui sa terminăm odată cu fățărnicia și rușinea nejustificată și să spunem lumii întregi ce se întâmplă în universități încă de pe vremea lui Ceaușescu. De fapt, afli de la început care profesori sunt avizi de carne proaspătă, ce genuri de studente preferă și care sunt tacticile lor de vânătoare.

Sunt două feluri de prădători sexuali universitari. Primul, cel scârbos, intimidează studentele, le amenință, le manipulează și obțin prin abuz direct, psihologic, și chiar fizic, ce doresc. Al doilea, cel elegant, aparent nu cere nimic. Dar, se arată foarte „dispus” să primească favoruri sexuale contra note bune de la studentele care vor să-și „valorifice” corpul în acest scop.

Care dintre ei este mai josnic? Nu pot spune, depinde de ceea ce crede fiecare dintre voi. Însă o studentă deja femeie, așa cum eram eu, poate răpune inteligent orice prădător. V-am mai spus că nu am putut studia jurnalismul decât după 1989 și de ce anume. Așa că aveam deja binișor peste douăzeci de ani fiind și măritată de vreo trei.

El, Marele Profesor, așa cum se credea, ar fi putut să-mi fie și tată. Știa că deja lucrez ca reporter la unul dintre cele mai mari ziare din acea perioadă și că aveam și un soț. Poate de aceea a crezut că voi fi trofeul lui de panoplie. Avea și el o emisiune de audiență la televiziune și i se părea că astfel este intangibil. S-a înșelat amarnic…

Simona Popescu jurnalistă
Simona Popescu era în anii 90 jurnalist pe Politică la ziarul România Liberă. Fotografie din arhiva personală

„Libidinosul bătrân” a picat-o la examen

Prima dată m-a picat pe nedrept la examen. Apoi mi-a spus exact ce vrea de la mine. L-am trimis direct să viziteze locul prin care a venit pe lume! S-a enervat la culme și, până în anul final, nu m-a mai primit la restanță. Am depus plângeri peste plângeri, am cerut comisie, dar nimeni nu a făcut nimic.
În ultimul an luasem toate examenele, mai puțin al lui. Era și al patrulea an de când lucram ca reporter acreditat la Camera Deputaților și Senat. În tot acel timp i-am cunoscut personal pe toți politicienii de top și pe toți miniștrii care erau și parlamentari. Dar libidinosul bătrân era încă sigur că emisiunea lui îi acorda imunitate, doar era vedetă…

Am cerut o discuție cu el și am ascuns sub bluză o minune a tehnicii de acum 30 de ani, un microreportofon. Mi-a spus clar că nu-mi voi termina studiile dacă nu îi satisfac poftele. Cu dovada obținută, m-am gândit la ce ministru să merg. Până la urmă am fost la patru și i-am invitat să asculte. Unul, sau mai mulți, au sunat la facultate…

După câteva zile am fost invitată de urgență la examen. Deși am răspuns foarte bine, am primit doar o notă mică, de trecere. Nu i-a mers bătrânului prădător, dar mi-a făcut totuși câteva probleme. De mai multe ori, cu greu, l-am oprit pe Costin să meargă la el, și „să-l ajute” să intre în spital, la secția de ortopedie.

Situația este aceeași și azi în facultăți

Cât a fost studentă și fiica noastră, am auzit de la ea, colege și prietene de la facultăți și universități diferite, că situația este aceeași.
De ce se ascunde o problemă care există de zeci de ani? Cazul recent de la SNSPA are un puternic miros electoral-pestilențial. S-a anihilat credibilitatea a doi prădători. Unul care face sondaje bune, altul analist politic celebru.
Dar ce se va întâmpla cu toți ceilați? Iar se va pune batista…”

Simona Popescu a decis să-i dea numele prădătorului sexual: George Pruteanu

La câteva zile după această postare, Simona Popescu s-a decis să devoaleze numele profesorului care i-a făcut viața un coșmar într-o perioadă a vieții pe care o vroia minunată. Primise multe mesaje de la alte victime care-l recunoscuseră din descrierea ei pe „profesorul libidinos”. Și a scris din nou.

„Doar o vorbă să-ți mai spun” era emisiunea lui. Vă mai aduceți aminte de George Pruteanu? Până la urmă comportamentul acelui om a ajuns să fie cunoscut de câțiva, dar… degeaba. Dați click aici: https://zoso.ro/una-cu-pruteanu/ și citiți până la capăt, inclusiv comentariile.
Veți înțelege de ce am tăcut până acum. Postarea din 2006 de pe cel mai citit blog vă arată că, deși erau unii care spuneau, puțini credeau. Pentru cei cu mintea în pantaloni, victimele femei sunt ori mincinoase ori vinovate! N-am vrut niciodată să mă judece niște proști”.
Întregul text al acestei noi postări o puteți citi aici, pe pagina Simonei Popescu de Facebook. Acolo sunt și alte mărturisiri despre agresiunile de natură sexuală ale profesorului George Pruteanu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre