Helmut Duckadam s-a stins din viață la 65 de ani, după ce starea i s-a înrăutățit în urma unei operații pe cord pe care o suferise în urmă cu câteva luni. În urma sa a rămas o carieră scurtă de portar al Steaua, dar care l-a trimis în Cartea Recordurilor.
În anul 1986, pe când avea doar 27 de ani, Helmut Dukadam a contribuit decisiv la câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București, după ce a apărat 4 penalty-uri consecutive. Victoria avea să îi asigure locul în Guinness World Records, dar avea să îi și încheie, prematur, cariera strălucită.
„N-avem carne și salam / Dar îl avem pe Duckadam”
Într-o țară măcinată de comunism, în care nu se găseau de niciunele în magazine, iar curentul electric și căldura erau raționalizate, performanța lui Duckadam a dat speranță românilor, care au ieșit în stradă de bucurie că România câștigase Cupei Campionilor Europeni.
Atunci a luat naștere și lozinca anticomunistă și pro Duckadam, care avea să rămână în istorie, alături de multe altele din „epoca de aur”. Fericiți, oamenii strigau pe stradă „n-avem carne și salam / dar îl avem pe Duckadam”.
S-a spus că l-a împușcat Nicu Ceaușescu
După victoria de la Sevilla din 1986, cariera lui Duckadam a luat o turnură neașteptată. Legendarul portar a suferit în acea vară o operație la brațul drept, care a însemnat sfârșitul carierei sale de jucător. S-a lansat zvonul și toată lumea a aflat atunci că l-ar fi împușcat Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului, în timpul unei partide de vânătoare. Motivul ar fi fost gelozia acestuia față de „eroul de la Sevilla”, care ar fi primit un autoturism de lux după finala Cupei Campionilor Europeni.
În realitate, adevărul a fost mult mai comun de atât. Helmut Duckadam a povestit chiar el, la ani distanță, că de fapt se lovise în vacanță. A alunecat pe iarbă și s-a sprijinit în brațul drept, moment în care un cheag de sânge a luat-o „la vale”, blocând circulația în membru. Întreaga mână i s-a învinețit aproape imediat, Helmut ajungând de urgență la spital.
A fost trimis la dispensarul din satul Semlac, iar medicul l-a îndrumat spre Spitalul Județean din Arad. De acolo, a ajuns de urgență, cu un avion militar, la Spitalul Militar Central din București. Până la urmă, s-a dovedit că suferise un anevrism și dacă nu ar fi fost operat de urgență, risca să își piardă brațul.
Nu a mai putut juca fotbal
La acea dată, Duckadam nu putea da declarații presei despre ceea ce s-a întâmplat, însă securițtii au avut grijă să dezamorseze zvonul cu împușcarea portarului de la Steaua. Cu toate acestea, au existat mulți români care ani de zile au continuat să creadă în legenda cu vânătoarea.
După operația suferită în iulie 1986, la București, Helmut Duckadam a trebuit să îndure alte două intervenții chirurgicale similare, în 1998 și 2010, artera cu probleme, de la brațul drept, fiind refăcută de medici o dată la 12 ani.
După această întâmplare, cariera lui Helmut Duckadam s-a încheiat de timpuriu. La echipa națională a apucat să joace doar două meciuri, și acelea amicale. După retragere, Duckadam a lucrat multă vreme în cadrul Poliției de Frontieră, apoi a fost director de imagine la FCSB. Într-o zi a avut un conflict dur cu Gigi Becali și s-a retras din stafful Steaua-FCSB.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Noi detalii despre moartea lui Helmuth Duckadam. Lua și 18-22 de pastile pe zi
- Adela Popescu, luată în vizor. Un consătean celebru a dat-o de gol
- Vitamina care îți protejează creierul: Ce se întâmplă dacă îți lipsește
- Prognoza pentru 2 decembrie. ANM a anunțat unde vor fi -11 grade la noi în țară
- Victorie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul venit acum despre alegerile prezidențiale
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Able Archer 83: Exercițiul NATO care aproape a provocat un dezastru nuclear
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
- Urări de Sf Nicolae - Cele mai frumoase mesaje și felicitări de Sf Nicolae
- Sfântul Ștefan - Primul martir al Bisericii și sărbătoarea sa. Când e Sf. Ștefan?