Roverul Curiosity al NASA a făcut recent o călătorie pe Marte. Deși a fost una dintre cele mai grele misiuni, e greu de explicat în cuvinte imaginile ieșite din comun.
„După trei ani, am găsit în sfârșit un loc sigur de acces pentru Curiosity. Este grozav să putem atinge rocile care au fost aduse din locuri de la mare înălțime de pe muntele pe care Curiosity nu va putea niciodată să-l viziteze”, a spus într-un comunicat Ashwin Vasavada, specialist în cadrul proiectului Curiosity de la NASA’s Jet Propulsion Laboratoty.
„Cercetările ne vor ajuta să explicăm mai bine astfel de evenimente, nu doar pe Marte, ci și pe Pământ”
La rândul său, William Dietrich, geolog și membru al echipei de la Universitatea Berkeley din California a explicat, la rândul său, că astfel de cercetări sunt extraordinare pentru a înțelege ce se întâmplă și pe pământ. „Nu pot să-mi imaginez cum ar fi fost să fii martor la astfel de evenimente.
Roci uriașe au fost extrase de la mare înălțime, aduse la vale și împrăștiate precum un evantai. Cercetările ne vor ajuta să explicăm mai bine astfel de evenimente, nu doar pe Marte, ci și pe Pământ, acolo unde sunt un pericol natural”, a spus omul de știință.
Cum arată Marte în două momente ale zilei
Și în primăvară, exploratorul robotic și-a folosit camerele de navigație alb-negru pentru a realiza panorame ale Văii Marker Band pe 8 aprilie, înainte de a părăsi locul. Una dintre panorame a fost realizată la ora 9:20 a.m., iar cealaltă la ora 15:40 p.m., ambele ora locală a planetei Marte.
Panoramele alb-negru au surprins cât de diferit arată peisajul la două momente diferite ale zilei, iar culoarea a fost adăugată în post-procesare de către o echipă de la NASA. Lumina albastră semnifică dimineața, în timp ce lumina galbenă indică după-amiaza. Imaginea este similară cu o altă carte poștală realizată de Curiosity în noiembrie 2021.
„Iluminarea vine din stânga și din dreapta, așa cum s-ar putea întâmpla pe o scenă”
„Oricine a fost într-un parc național știe că scena arată diferit dimineața față de după-amiaza. Capturarea a două momente ale zilei oferă umbre întunecate, deoarece iluminarea vine din stânga și din dreapta, așa cum s-ar putea întâmpla pe o scenă. Dar în loc de lumini de scenă, ne bazăm pe Soare”, a declarat într-un comunicat Doug Ellison, inginerul Curiosity de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California.
Curiosity a explorat poalele muntelui Sharp, înalt de cinci kilometri (3 mile), aflat în centrul craterului Gale, de când a aterizat în 2012. „Umbrele lui Marte devin mai clare și mai profunde atunci când există puțin praf și mai moi atunci când există mult praf”, a mai spus Ellison.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook