De ce se învârte Marte mai repede decât în trecut? Nici măcar cei de la NASA nu pot să dea un răspuns concret. E posibil, spun oamenii de știință, ca planeta să se „clatine” din cauza „balansării” miezului său de metal topit.
Descoperirile, detaliate într-o lucrare recentă din Nature, se bazează pe datele furnizate de modulul de aterizare InSight Mars al NASA, care a funcționat timp de patru ani înainte de a rămâne fără energie în timpul misiunii sale prelungite în decembrie 2022. Praful de pe panourile solare ale lui InSight a făcut ca acesta să-și piardă energia, dar datele înregistrate de instrumentele sale continuă să conducă la noi științe.
Cercetătorii se bazează pe datele transmise de un transponder radio și antene RISE
Pentru a urmări rata de rotație a planetei, autorii studiului s-au bazat pe unul dintre instrumentele lui InSight: un transponder radio și antene denumite colectiv Rotation and Interior Structure Experiment, sau RISE. Ei au descoperit că rotația planetei se accelerează cu aproximativ patru milisecunde pe an, ceea ce corespunde unei scurtări a lungimii zilei marțiene cu o fracțiune de milisecundă pe an.
„Un patinator pe gheață care se învârte cu brațele întinse, apoi își trage brațele înăuntru”
„Este o accelerare subtilă, iar oamenii de știință nu sunt în totalitate siguri de cauză. Dar au câteva idei, printre care se numără acumularea de gheață pe calotele polare sau revenirea postglaciară, când masele de uscat se ridică după ce au fost îngropate de gheață. Schimbarea masei unei planete o poate face să accelereze puțin ca un patinator pe gheață care se învârte cu brațele întinse, apoi își trage brațele înăuntru.
„Rezultate ca acestea fac ca toate aceste decenii de muncă să merite”
Este foarte tare să putem obține această ultimă măsurătoare și atât de precis. Am fost implicat de mult timp în eforturile de a aduce o stație geofizică precum InSight pe Marte, iar rezultate ca acestea fac ca toate aceste decenii de muncă să merite”, a mărturisit cercetătorul principal al InSight, Bruce Banerdt de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud.
„Măsurarea deplasării le-a permis cercetătorilor să determine cât de repede se rotește planeta”
În cazul lui InSight, oamenii de știință ar fi transmis un semnal radio către modul de aterizare folosind Deep Space Network. RISE ar reflecta apoi semnalul înapoi.
Când oamenii de știință primeau semnalul reflectat, căutau mici schimbări de frecvență cauzate de deplasarea Doppler (același efect care face ca sirena unei ambulanțe să își schimbe tonul pe măsură ce se apropie și se îndepărtează). Măsurarea deplasării le-a permis cercetătorilor să determine cât de repede se rotește planeta.
„RISE mai are încă multe de dezvăluit despre Marte”
„Este un experiment istoric. Am petrecut mult timp și energie pentru a ne pregăti pentru experiment și pentru a anticipa aceste descoperiri. Dar, în ciuda acestui fapt, am fost surprinși pe parcurs și nu s-a terminat, deoarece RISE mai are încă multe de dezvăluit despre Marte”, a declarat autorul principal al lucrării și cercetătorul principal al RISE, Sebastien Le Maistre de la Observatorul Regal din Belgia.
La 20 decembrie 2022, NASA a anunțat că modulul de aterizare InSight a pierdut comunicațiile cu Pământul la 15 decembrie 2022, sfârșitul misiunii fiind declarat la 21 decembrie 2022.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook