Simona Ionescu / Redactor Șef

Imaginile momentului. Cei mai mari specialiști sunt chemați să explice aurora surprinsă în România

Imaginile momentului. Cei mai mari specialiști sunt chemați să explice aurora surprinsă în România
Rețelele sociale au fost invadate, duminică seara, de imagini cu „aurora boreală”, după cum a fost numit imediat fenomenul.

Cei mai mari specialiști sunt chemați să explice aurora surprinsă în România. Aurora care a colorat cerul în roșu, a fost văzută în foarte multe locuri din România. Ea a fost surprinsă în Timiș, în Călărași, în Bihor, Ialomița, Brăila, Tulcea, Giurgiu, Carș-Severin, dar și în Republica Moldova.

Astronomul Adrian Șonka a explicat pentru Digi24.ro că aurora care a apărut pe cerul României a fost efectul unei erupții solare ce a avut loc în urmă cu câteva zile. Fenomenul cunoscut pentru manifestarea sa la Polul Nord, nu este  însă, imposibil sau unic pentru țara noastră. Este, însă, fără doar și poate, extrem de rar. Ultima dată, aurora a fost vizibilă în țara noastră în anul 2015.

Ce auroră s-a văzut, de fapt, în România, noaptea trecută

Toată lumea știe de aurora boreală, un fenomen ceresc vizibil la latitudini mari, după Cercul Polar. De altfel, însuși numele fenomenului, „aurora boreală” face referire la locul unde se manifestă acesta, boreal însemnând nordic. Prin urmare, trebuie înțeles că pe cerul României nu s-a văzut aurora boreală, ci doar aurora, lucru pe care nu îl poate contesta nimeni.

Aurora de noaptea trecută a apărut la scurt timp după lăsarea întunericului, după ora 19:00 și s-a văzut sub forma unei „draperii” roșii care cobora din cer.

Astronomul Adrian Șonka a explicat pentru sursa citată că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015. Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în data de 3 noiembrie, iar seara trecută, particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. Furtuna solară din 3 noiembrie a fost una din cele mai puternice din ultimii ani.

Pentru a se manifesta, o auroră e nevoie de întrunirea mai multor condiții, de aceea astfel de fenomene nu pot fi anticipate.  Aurora este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare. Rezultatul apare sub forma unor perdele colorate. Sursa aurorei e impactul particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre