Simona Ionescu / Redactor Șef

În viitor, oamenii pot avea șase degete la o mână. Specialiștii spun ce beneficii ar putea aduce unui individ

În viitor, oamenii pot avea șase degete la o mână. Specialiștii spun ce beneficii ar putea aduce unui individ
Unele persoane din lume au polidactilie, ceea ce înseamnă că se nasc cu degete în plus la mâini sau la picioare. Unii medici se pot referi la acest lucru ca la o „malformație”, dar sunt și specialiști care susțin că ar aduce și beneficii individului.

Se estimează că unul din 700-1.000 de bebeluși se naște cu polidactilie, ceea ce înseamnă că au degete în plus la mâini sau la picioare sau ambele. Este sau nu un beneficiu pentru viitor?

Deoarece polidactilia este atât de neobișnuită, unii oameni o pot considera o malformație sau o anomalie. Mulți medici pot îndepărta chirurgical degetele de la mâini sau de la picioare în plus la naștere, deoarece nu consideră aceste degete utile.

De asemenea, este posibil să fie îngrijorați cu privire la imaginea de sine a individului mai târziu în viață. Dar, în timp ce estetica sa stranie poate fi ceea ce iese în evidență la început, polidactilitatea poate aduce indivizilor unele beneficii practice.

Persoanele cu polidactilie au mai multă dexteritate de mișcare

Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Freiburg din Germania. Cercetarea – care apare în revista Nature Communications sugerează că persoanele cu polidactilie au mai multă dexteritate de mișcare decât omologii lor cu mai puține degete.

În cadrul acestui mic studiu, cercetătorii au lucrat cu doi voluntari care aveau amândoi șase degete complet dezvoltate la fiecare mână: o femeie în vârstă de 52 de ani și fiul acesteia în vârstă de 17 ani. „Am vrut să știm dacă subiecții au abilități motorii care le depășesc pe cele ale persoanelor cu cinci degete și cum poate creierul să controleze gradele suplimentare de libertate”, spune coautorul studiului, Prof. Carsten Mehring.

Degetele suplimentare funcționează independent de celelalte degete

Omaenii cu șase degete se descurcă mai bine decât cei „normali”

Cercetătorii le-au cerut celor doi voluntari să se angajeze în diverse sarcini, înregistrându-le în același timp activitatea cerebrală prin RMN funcțional. Acest lucru a arătat că degetele suplimentare funcționează independent de celelalte degete, fiind mișcate de mușchii lor proprii.

„Subiecții noștri își pot folosi degetele suplimentare în mod independent, similar unui deget mare suplimentar, fie singuri, fie împreună cu celelalte cinci degete. Ceea ce face ca manipularea să fie extraordinar de versatilă și abilă. De exemplu, în experimentele noastre, subiecții pot îndeplini o sarcină cu o singură mână, pentru care în mod normal avem nevoie de două mâini.”, a explicat explică profesorul Mehring.

„Creierul are suficientă capacitate pentru a face acest lucru fără a sacrifica o altă parte”

În plus, cercetătorii au observat că, deși persoanele cu polidactilie trebuie să controleze degetele suplimentare, acest lucru nu pare să pună o presiune suplimentară asupra creierului, ceea ce li s-a părut surprinzător. „În ciuda faptului că degetul suplimentar crește numărul de grade de libertate pe care creierul trebuie să le controleze, nu am găsit niciun dezavantaj în raport cu persoanele cu cinci degete.

Pe scurt, creierul are suficientă capacitate pentru a face acest lucru fără a sacrifica o altă parte. Este exact ceea ce fac subiecții noștri”, observă un alt autor al studiului, profesorul Etienne Burdet.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri