Când vine vorba de Paște, nimeni nu refuză o delicioasă friptură de miel care, merge extraordinar de bine, cu un sos minunat.
Cu siguranță, nimeni nu va rezista în fața unei porții de friptură de miel cu sos de iaurt cu mentă. Pentru a pregăti acest sos minunat, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 250 g iaurt grecesc sau normal, 2-3 linguri cu mentă proaspătă tocată mărunt (sau 1-2 lingurițe cu mentă uscată), 1-2 căței de usturoi, zdrobiți, 1 lingură cu zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
Mod de preparare
Puneți într-un castron menta tocată împreună cu iaurt, usturoi și zeama de lămâie. În cazul în care folosiți mentă uscată, e bine să lăsați amestecul să stea zece minute, pentru o aromă desăvârșită. Adăugați sare și piper după gust și, dacă doriți, puneți mai multă lămâie sau usturoi. Se acoperă castronul și se lasă la frigider câteva ore. Sosul este fantastic și pentru salate, legume coapte sau falafel.
Ingrediente necesare pentru sos de merișoare
Un alt sos care dă un gust foarte bun fripturii de miel este cel de merișoare. Aveți nevoie de 200 g zahăr, 250 ml apă, 340 g merișoare proaspete sau congelate și opțional nuci, coajă de portocală, stafide, coacăze, scorțișoară, nucșoară.
Pentru început se vor clăti bine merișoarele cu apă, într-o strecurătoare. Dacă aveți merișoare deteriorate, aruncați-le imediat. Fierbeți apă cu zahăr într-o cratiță și după ce se dizolvă zahărul, adăugați merișoarele. Se vor găti până ce acestea se vor sparge. Pentru un gust fantastic, puneți și puțină coajă de portocale, strafide sau o linguriță cu dulceață. Lăsați la răcit.
Sos de lămâie cu cimbru și unt
Foarte ușor de făcut și remarcat de invitații la masa tradițională de Paște este și sosul de lămâie cu cimbru și unt. Ingredientele necesare sunt 1/4 ceașcă cu lămâie proaspăt storsă, 100 g unt, tăiat în cubulețe mici, 50 ml ulei de măsline, 2 căței de usturoi, tocați mărunt, 1 lingură cu cimbru proaspăt tocat, sare și piper după gust.
Mod de preparare
Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie și se pune usturoiul tocat. Se lasă pe foc până devine auriu, dar nu ars. Se adaugă sucul de lămâie și se mai lasă câteva minute, amestecând. Se lasă focul mic și se pune încet untul, amestecând continuu.
Se lasă pe foc până când sosul devine cremos și omogen. Se pune și cimbrul și se mai amestecă odată. Lăsați pe foc două minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Cine dorește ca sosul să aibă o textură mai fină, puteți strecura printr-o sită.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook