Simona Ionescu / Redactor Șef

Înălțarea Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri mai puțin știute

Înălțarea Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri mai puțin știute
Potrivit tradiției, sărbătoarea Înălțării Domnului se cinstește după 40 de zile de la Înviere. Ce tradiții și obiceiuri de păstrează din cele mai vechi timpuri.

Anul acesta, Înălțarea Domnului are loc pe 10 iunie. Iată care sunt cele mai puțin cunoscute tradiții și obiceiuri.

Înălțarea Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri mai puțin știute

După 40 de zile de când a Înviat, și-a binecuvântat ucenicii și Mântuitorul s-a Înălțat la Cer. Această zi este o bogăție de obiceiuri care, susțin bătrânii, trebuie respectate întocmai. ”Căci dacă nu înviază trupul nu înviază omul, căci omul nu este numai suflet ci suflet și trup, așadar dacă înviază numai sufletul, omul e pe jumătate și nu întreg.

De altfel, în mod propriu nu se poate vorbi de învierea sufletului căci înviază numai ceea ce a căzut și s-a descompus și nu se descompune sufletul ci trupul.”, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur.

Pentru sporul casei preparați păsat fiert în lapte dulce

Din vechime se știe că toate gospodinele trebuie să pregătească în ziua Înălțării Domnului păsat fiert în lapte dulce pentru ca sporul casei să nu fie furat. În acest sens, fierbeți mălai în apă, cu puțină sare și vanilie. După ce a fiert, se adaugă lapte și se mai lasă să clocotească câteva minute. În final, se pune în căni, care se împart copiilor și săracilor.

De sărbătoarea Înălțării Domnului nimeni nu are voie să se certe

În unele localități din țară, fetele și băieții merg în ajunul sărbătorii și culeg flori de alun. Acestea se spune că au puteri foarte mari, de aceea se pun la icoană alături de busuiocul sfințit. Tradiția spune că în casa unde vor fi flori de alun, dragostea va dăinui. De asemenea, tot în această zi, fetele și femeile se încing cu leuștean peste mijloc, în speranța că vor fi ferite de boli. De sărbătoarea Înălțării Domnului nimeni nu are voie să se certe. Pentru Înălțarea Domnului se vopsesc ouă roșii chiar în ziua sărbătorii.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre