Magia Crăciunului îmbracă nenumărate forme. De la momentele prețuite în biserică la actul vesel de decorare a bradului până la prepararea de mâncăruri delicioase și cadourile de la Moș Crăciun. Pentru a ne bucura de toate acestea, trebuie să ținem sfântul post al Crăciunului și să respectăm câteva tradiții.
Postul Crăciunului durează 40 de zile
Timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie (mâine), întreaga creștinătate își purifică sufletul și trupul pentru a-l primi așa cum se cuvine pe Iisus Hristos. Această perioadă amintește de postul îndelungat al sfinților din perioada Vechiului Testament în așteptarea lui Mesia. Cu o zi înainte de începerea Postului Crăciunului, pe 14 noiembrie, creștinătatea sărbătorește Lăsata Secului.
Postul Crăciunului este un post ușor, pentru că în fiecare sâmbătă și duminică până la pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, care este pe 20 decembrie, se consumă pește.
De asemenea, se mănâncă acest aliment și pe 21 noiembrie, când este praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului. De asemenea, dacă miercuri și vineri cade sărbătorirea unui sfânt important, este dezlegare la untdelemn, vin și pește.
Ce tradiții se respectă
Din cele mai vechi timpuri se spune că fetele necăsătorite care vor să-și găsească ursitul mai repede e bine să bată pernele în Postul Crăciunului. Nu aveți voie să beți și nici să faceți nunți. Bătrânii susțin că în funcție de cum va fi vremea în Postul Crăciunului, vom ști ce fel de primăvară vom avea.
Pe 16 noiembrie, când este sfântul Matei, la sate fetele e bine să meargă la o fântână la cântatul cocoșului, să aprindă o lumânare și să o pună pe margine. Se spune că în apa de la fântână se va reflecta chipul viitorului soț.
Pentru a avea spor la bani anul care vine, femeile trebuie să lucreze până la amiază. Pe data de 20 decembrie, când este Ignatul, nu se spală rufe sub nici o formă. Atunci se taie porcii, iar tradiția spune că cine vede sânge, va avea noroc și va fi ferit de boli.
În ajunul Crăciunului, nu dați nimic din casă, nu scoateți gunoiul pentru că veți arunca norocul și, spun bunicii, măturați invers.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook