Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibila intervenție a medicilor care n-au realizat că o femeie are în pântec un copil

Incredibila intervenție a medicilor care n-au realizat că o femeie are în pântec un copil
Oricât de halucinant ar părea, e cruda realitate de la Târgu Jiu. Medicii au confundat o sarcină de 9 luni cu o hernie intestinală și s-au pregătit să opereze femeia gravidă, fără să știe că aceasta era condiția ei. Nici femeia nu avea habar că era însărcinată.

Incredibilul s-a întâmplat înainte de operație, la Spitalul Județean Târgu Jiu, unde medicii au confundat sarcina femeii cu o hernie abdominală.

Femeia în vârstă de 35 de ani, din Tismana, care s-a dovedit a fi gravidă în 9 luni, a ajuns marți la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu cu dureri abdominale foarte mari. Nu știa că este gravidă așa că la UPU a spus medicului care a consultat-o doar că are dureri mari. Nici acesta, nici cine a consultat-o ulterior nu au realizat că femeia poartă în pântec un bebeluș. A fost diagnosticată cu hernie intestinală și dusă de urgență în sala de operație. Medicii nu și-au imaginat și nici n-au constatat cu propriile simțuri și cunoștințe medicale că ar putea fi însărcinată, iar că durerile erai de fapt cele firești, deoarece îi venise sorocul să nască. Culmea este că nici femeia, care mai născuse gemene cu 16 ani în urmă, după cum au aflat ziariștii locali, nu a știut că este însărcinată în 9 luni.

Femeia a aflat că naște după ce i s-a pus alt diagnostic

Gravida a fost anesteziată și dusă în sala de operații. Abia acolo medicul a realizat că femeia este însărcinată, înțelegând și că durerile reclamate erau cele specifice nașterii. Chirurgul a solicitat un medic ginecolog în sala de operație. Femeia a dat naștere unei fetițe de 3,2 kilograme. Mama și copilul sunt bine. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a deschis o anchetă în acest caz.

Decizia conducerii spitalului

„Medicul chirurg și ceilalți medici prezenți în sala de operații au fost chemați în această dimineață (miercuri – n.r.), la prima oră, de către conducerea unității sanitare pentru a afla exact ce s-au întâmplat. Pacienta se află la Terapie intensivă pentru recuperarea postoperatorie, iar nou născutul este internat la neonatologie, ambii fiind în stare stabilă de sănătate, a declarat, pentru Mediafax, Mihaela Floroiu Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

„Există cazuri medicale, demonstrate, cercetate, în care femeia efectiv nu ştie că este însărcinată. Ea s-a prezentat la spital pentru dureri abdominale, i s-a pus diagnosticul de eventraţie, pentru care s-a şi intervenit şi pe care o şi avea de fapt. Ea zice că nu a ştiut că este însărcinată, în aceste nouă luni nu a fost niciodată la medic. Din ce am putut afla până acum, nu a fost nici măcar la medicul de familie”.

Scuzele și motivația pentru această eroare nu trebuie să se verse și de această dată asupra femeii care n-a știut. Să ne amintim și de cazul femeii surdo-mute care a fost lăsate să nască pe trotuarul din fața spitalului, persoanalul medical motivând că nu s-a putut înțelege cu ea. Dar ei, medicii, nu puteau știi când o femeia e însărcinată și aproape de momentul nașterii? La această întrebare trebuie să răspundă anchetele declanșate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre