Simona Ionescu / Redactor Șef

Informații Top Secrete NATO, deconspirate pe un site de întâlniri. Agentul secret riscă ani grei de pușcărie

Informații Top Secrete NATO, deconspirate pe un site de întâlniri. Agentul secret riscă ani grei de pușcărie
Un angajat al Forțelor Aeriene Americane riscă ani grei de închisoare, după ce a deconspirat informații top secrete ale NATO pe un site online de întâlniri între adulți. Informațiile sunt cu atât mai sensibile cu cât privesc direct războiul în desfășurare dintre Ucraina și Federația Rusă.

David Franklin Slater, în vârstă de 63 de ani, este angajat al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și activa la Baza Forțelor aeriene din Offutt, Nebraska. Conform autorităților, Slater este locotenent-colonel în rezervă al armatei și fusese trimis la Offutt. Angajatul avea un nivel înalt de autorizație la informații Top Secret și Clasificate, astfel că era la curent cu toată strategia NATO, dar și cu detalii sensibile și inaccesibile publicului în ceea ce privește războiul dintre Ucraina și Rusia. 

Bărbatul a fost arestat pe data de 2 martie, fiind acuzat de conspirație, dar și că a dezvăluit informații clasificate ce țin de siguranța națională. Procurorii federali din Nebraska spun că Slater a deținut o autorizație de securitate Top Secret între august 2021 și aprilie 2022 și a participat la ședințe între februarie și aprilie 2022 despre războiul Rusiei cu Ucraina, a declarat Departamentul de Justiție luni.

Itinerariul șefilor NATO, dezvăluit iubitei din Ucraina pe internet 

În documentele prezentate, se arată cum Slater a încălcat clauza de confidențialitate în mod flagrant și a dezvăluit informații secrete iubitei sale care pretindea a fi din Ucraina, pe una dintre aplicațiile de întâlniri pentru adulți. Femeia se referea la Slater ca fiind “agentul meu secret” și, de-a lungul timpului, s-a arătat interesată de cum progresa războiul. 

Lucrurile au mers până într-acolo încât Slater a devenit ușor ușor consultantul de război al femeii: “Serviciile de informații americane spun că deja 100% din trupele rusești sunt amplasate pe teritoriul Ucrainei. Crezi că această informație poate fi crezută?” întreabă femeia pe 7 martie. 

Câteva zile mai târziu, discuțiile duc la itinerariul membrilor NATO, informație ce nu era publică la acea dată: „Apropo, tu ai fost primul care mi-a spus că membrii NATO călătoresc cu trenul și abia acum (seara) informația a fost anunțată la știrile noastre. Ești iubirea mea informator secret! Cum au fost întâlnirile tale? Cu succes?” spune femeia.

Top Secret, dar “cu dragoste”

Mai târziu, ea îl complimentează pe Dave pentru furnizarea unor informații secrete atât de detaliate: “Dave, e minunat că primești informații despre [Țara Specificată 1] primul. Sper că îmi vei spune imediat? Ești agentul meu secret. Cu dragoste”.

În luna următoare, pe 12 aprilie, mesajele sunt încă concentrate pe efortul de război.

“Dulce Dave, aprovizionarea cu arme este complet clasificată, ceea ce e minunat!”, scrie femeia.

“Dragul meu Dave, mulțumesc pentru informațiile valoroase, e minunat că doi oficiali din SUA merg la Kiev”, scrie aceasta câteva zile mai târziu.

Femeia a cerut în mod regulat informații sensibile, care nu erau publice, bine păstrate și clasificate, care fuseseră etichetate ca ‘SECRET’.

„Dave, sper că mâine NATO va pregăti o ‘surpriză’ neplăcută pentru Putin! Îmi vei spune?”, întreabă ea la un moment dat. 

Bărbatul riscă acum până la 10 ani de închisoare 

Totul s-a terminat atunci când lui Slater i-a fost tăiat accesul la informații clasificate, iar FBI-ul a intrat pe fir. Totul a culminat cu arestarea lui David Franklin Slater, pe data de 2 martie: „În momentul în care oamenii încalcă încrederea acordată lor în scopul protejării țării, aceștia pun în pericol întreaga securitate națională”, a declarat agentul FBI Eugene Kowel. 

Slater urmează să apară pentru prima dată în instanță marți, în Districtul Nebraska. Dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, trei ani de eliberare condiționată și o amendă de până la 250.000 de dolari pentru fiecare cap de acuzare legat de conspirația de a transmite și transmiterea informațiilor de apărare națională, scrie DailyMail. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre