Simona Ionescu / Redactor Șef

Invazie de gândaci uriași în SUA. Oamenii sunt terifiați, nu mai știu cum să se salveze din calea lor

Invazie de gândaci uriași în SUA. Oamenii sunt terifiați, nu mai știu cum să se salveze din calea lor
În America a început cea mai mare invazie din ultimele secole. Sunt implicate trilioane de ființe. Acum trei ani, americanii s-au mai confruntat cu o întâlnire cu acestea, însă nu a fost nici pe departe ca acum. Practic, atunci doar se anticipa ceea ce se întâmplă chiar în aceste zile.

Pe străzile din America sunt surprinse scene demne de filme horror, diferența fiind că totul e real. Este o invazie de gândaci uriași în SUA. Oamenii sunt terifiați, nu mai știu cum să se salveze din calea insectelor. Autoritățile anunțaseră de la începutul lunii aprilie că trilioane de gândaci numiți cicade vor invada SUA în „cea mai mare invazie din ultimele secole”, iar aceasta tocmai are loc.

 

@marcusleshock The CICADA INVASION OF 2024 has begun! Check out these trees in Western Springs, Illinois! Residents here tell me the 17 year cicadas emerged practically overnight. Now there are millions covering grass and trees in the area. They are harmless and fun to watch. It will be interesting to see what it’s like here when they start flying around! Have you seen any #cicadas yet?! #cicada #bugs #insects #viral ♬ Funny – Gold-Tiger

Cicadele sunt insecte de dimensiuni mari. Corpul lor poate avea dimensiuni între 2 – 5 centimetri lungime și aripi care, deschise, ajung la dublul lungimii corpului. Ca și curiozitate, cea mai mare specie de gândaci cicadă cunoscută este Megapomponia imperatoria (există una și la Muzeul Antipa), care poate ajunge până la 20 de centimetri lungime de la un capăt la altul al aripilor și 7 centimetri de la cap la coadă.

Invazie de gândaci uriași în SUA

Super- invazia cicadelor are loc deoarece ies din pământ (unde au „hibernat”) două generații de cicade periodice, simultan. Ultima dată când s-a mai întâmplat așa ceva a fost în 1803, când președintele Americii era Thomas Jefferson, condiderat unul dintre „părinții fondatori” ai țării.

@ojtennison The HOLES in the ground give me the heebeejeebies #cicadas #nashville #cicadas ♬ original sound – Olivia Tennison


Anul acesta, de super invazia gândacilor cicade, primii afectați sunt americanii din sud-estul țării.  Cicadele periodice – care de obicei ies la suprafață la fiecare 13 ani – au apărut  simultan cu o altă generație care apare într-un ciclu de 17 ani, în această primăvară. În timp ce cicadele anuale, care sunt mai mari și mai verzi decât verișoarele lor cu corpul negru și pot fi găsite oriunde în lume, cicadele periodice, care sunt negre și au ochii roșii proeminenți, pot fi găsite doar în America de Nord.

Expertul în gândaci cicade de la Universitatea din Connecticut, John Cooley, a numit invazia din aceste zile „cicada-geddon”.

A început apocalipsa gândacilor cicade. Care sunt primele state afectate

Uneori confundate cu lăcustele, zgomotul cicadelor poate ajunge la un volum de 110 decibeli. Fiind specia cu cea mai mare distribuție geografică, cicadele din generația XIX se găsesc în  Midwest, inclusiv în Iowa, Illinois și Indiana, precum și în sud-est, în secțiuni mai mici din Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Louisiana, Missouri, Mississippi, Carolina de Nord, Oklahoma, Carolina de Sud, Tennessee, Virginia și Maryland, conform National Geographic.

Invazia cicadelor în America va dura câteva săptpmâni (Pixabay)

Cicadele dintr-o populație diferită, generația XIII, care, conform entomologului de la Universitatea din Maryland, Mike Raupp, este „istoric abundentă”, au ieșit la suprafață în Illinois.

„Este ca și cum o întreagă specie extraterestră ar trăi sub picioarele noastre”

Ciclurile generațiilor care apar în același timp este un eveniment rar care va duce la mai multe cicade „decât oriunde altundeva, oricând altădată”, a spus entomologul de la Universitatea din Maryland, Paula Shrewsbury, pentru Sky.com.

@jearrod Swarmageddon is comming for you! 🐛 #Jearrod #interesting #facts #animals #cicadas2024 #cicadas #history #swarmageddon #fyp #entomophobia ♬ original sound – Jearrod Fountain

Și biofizicianul Saad Bhamla de la Georgia Tech a explicat fenomenul: „Avem trilioane de aceste organisme uimitoare care ies din pământ, se urcă pe copaci și este pur și simplu o experiență unică, un spectacol de neuitat. Este ca și cum o întreagă specie extraterestră ar trăi sub picioarele noastre și apoi, în niște ani primi, ies la suprafață să ne salute”, mai arată sursa citată.

Americanii, îngroziți de gândacii uriași, recurg la gesturi stranii

Oamenii însă sunt îngroziți de prezența cicadelor. Acestea sunt mari, fac zgomot puternic, și reușesc să sperie pe oricine nu are o aplecare specială spre studiul insectelor.

@emirosesneed genuinely contemplating getting an airbnb in europe for a month bc im literally so over this #literallysogross #chicagocicadas ♬ original sound – Emi Rose Sneed

Deja pe rețelele sociale este plin de imagini cu oameni terifiați care se baricadează în case și mașini încercând să fugă din calea insectelor care, după ce au ieșit din pământ, caută vegetație în jurul copacilor maturi, unde pot să se împerecheze și să depună ouă, iar apoi să se îngroape sub pământ pentru a se hrăni cu rădăcini, a spus biologul Gene Kritsky de la Universitatea Mount St. Joseph.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre