Simona Ionescu / Redactor Șef

Ion Cristoiu, dacă ar intra în politică: „Vreau să fac lucruri mici”. Care ar fi prima decizie

Ion Cristoiu, dacă ar intra în politică: „Vreau să fac lucruri mici”. Care ar fi prima decizie
Ion Cristoiu este un jurnalist, scriitor și analist politic român, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la presa românească post-decembristă. Și-a început cariera în jurnalism în anii '70, dar a devenit cu adevărat influent în anii '90, când a fondat și a condus ziarul Evenimentul Zilei. Sunt precizări necesare pentru generația tânără, care e obișnuită cu presa online. Și astăzi opiniile lui Ion Cristoiu contează.

Ion Cristoiu a fost recent invitatul podcastului realizat de Maria Eftime, unde a răspuns la o serie de întrebări despre carieră, dar și despre posibilitatea de a intra în politică. Deși Cristoiu a subliniat că nu se vede deloc implicat în această lume, a oferit o perspectivă interesantă asupra modului în care ar aborda o eventuală carieră politică.

Întrebat dacă s-a gândit vreodată să intre în politică, Cristoiu a răspuns tranșant:

„Nu, am multe editoriale, chiar acum aveam un editorial de-al meu din 1996 și atunci începuse o adevărată isterie cu privire la cum m-aș simți eu în politică. În primul rând, nu mă pricep. Nu am nicio treabă cu politicul, presupune un anumit tip de cinism, o lipsă de emoție. În al doilea rând, politicul presupune o administrare a unei țări, a unui partid. Eu nu pot să mă administrez nici pe mine, nici măcar ceea ce scriu nu mai pot administra. Și, cel mai important, nimic nu e mai frumos decât să stai în sală. Adică, imaginați-vă că eu aș intra în politică și m-aș duce să țin o conferință de presă unor coțofene. Eu cred că, în primul rând, le-aș bate.”

Micile detalii contează mai mult decât marile proiecte pentru Ion Cristoiu.

Cristoiu a continuat, explicând că nu și-ar putea imagina cum ar putea suporta criticile venite din partea presei, dacă ar fi pe scenă în postura unui politician.
Cu toate acestea, la o întrebare ipotetică despre ce ar face dacă, prin absurd, ar intra în politică, răspunsul său a fost surprinzător.

Ion Cristoiu
Ion Cristoiu în interviul pe care i l-a luat tânăra Maria Eftime

„Vreau să fac lucruri mici. Mi-aș propune digitalizarea muzeelor; la mine e o obsesie asta, adică introducerea multimedia. Dacă toți vin cu planuri uriașe, nimeni nu se mai ocupă de un podeț, de un muzeu. Dacă eu eram ministrul culturii, nu plecam până nu făceam Muzeul Național. Nu se poate ca Muzeul Național al României să fie în reparație de două decenii. De ce? Pentru că orice turist care vine se duce la Muzeul Național. Toți au proiecte mărețe. Eu, dacă aș veni, nu aș avea niciun proiect măreț.”

Ion Cristoiu a subliniat că, deși nu se vede vreodată intrând în politică, ar prefera să se concentreze pe lucruri mici, dar importante, care sunt adesea neglijate în favoarea unor proiecte grandioase, mereu promise, mai niciodată realizate. Acesta consideră ca o abordare pragmatică și atentă la detalii ar fi cu siguranță o schimbare binevenită într-un peisaj politic dominat de promisiuni uriașe și realizări insuficiente.

Puteți urmări întregul interviu cu maestrul Cristoiu pe pagina cristoiublog.ro. Sunt discutate probleme importante pentru societate, printre care cele din justiție, presă și politică.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre