Simona Ionescu / Redactor Șef

Ion Iliescu, la 91 de ani. Este ateu de mic copil și nu poartă verighetă

Ion Iliescu, la 91 de ani. Este ateu de mic copil și nu poartă verighetă
Ion Iliescu împlinește pe 3 martie vârsta de 91 de ani. De 3 ani nu a mai fost văzut în public. Va sărbători cu soția sa, Nina, acasă, în cadru intim. Este ateu de mic copil și nu poartă verighetă.

Ion Iliescu împlinește 91 de ani, pe 3 martie. Fostul preşedinte al României între anii 1990-1996 şi 2000-2004, el s-a născut în Olteniţa, judeţul Călăraşi. S-a căsătorit cu Nina, colega de liceu și sunt împreună de 70 de ani, dar nu poartă verighetă.

Ion Iliescu, la 91 de ani. Comunist de mic copil

Alexandru Iliescu, tatăl lui Ion Iliescu, a fost un comunist ilegalist. În decembrie 1931 a plecat clandestin în URSS, unde a participat la lucrările Congresului al V-lea al Partidului Comunist Român. A mai rămas în Uniunea Sovietică încă patru ani. La întoarcerea în țară a fost condamnat la închisoare.

La vârsta de un an, Ion Iliescu a fost abandonat de mama lui naturală, Maria Dumitru Toma (de origine bulgară), care nu s-a interesat niciodată de soarta lui.

La scurt timp, Alexandru Vasile Iliescu s-a căsătorit cu Maria P. Iliescu, care l-a crescut pe Ion Iliescu.

În 1948, ca elev, Ion Iliescu s-a numărat printre fondatorii Uniunii Asociaţiilor Elevilor din România. În 1956, a pus bazele Uniunii Asociaţiilor Studenţilor din România, potrivit blogului său personal.

Şi-a efectuat studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Bucureşti şi la Institutul Energetic de la Moscova.

Între anii 1965-1984, a fost membru al Comitetului Central al PCR. Începând cu 1955, a lucrat ca inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Bucureşti.

în 1971, Nicolae Ceaușescu, care se simțea amenințat de Ion Iliescu, l-a marginalizat pe acesta și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore.

În seara zilei de 22 decembrie 1989, a fost chemat în fruntea noului organism de conducere a statului roman, Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism al puterii provizorii de stat.

A dat citire, la posturile de radio şi televiziune naţionale, Comunicatului către ţară, la elaborarea căruia a participat.

La 20 mai 1990, a fost ales preşedintele României pe perioada Adunării Constituante, cu 85,07% din voturi

Ion Iliescu, președinte votat cu  85,07%

La 20 mai 1990, a fost ales preşedintele României pe perioada Adunării Constituante, cu 85,07% din voturile valabil exprimate, fiind instalat oficial în funcţia de preşedinte la 20 iunie 1990.

La alegerile prezidenţiale din 27 septembrie 1992, primele de acest fel organizate în conformitate cu prevederile noii Constituţii, Ion Iliescu a candidat din partea Frontului Democrat al Salvării Naţionale.

A obţinut mandatul prezidenţial după al doilea tur de scrutin, organizat la 11 octombrie 1992. A obţinut 61,5% din voturi, fiind instalat oficial în funcţie.

La alegerile generale din noiembrie 1996, a candidat din nou, dar a câștigat candidatul Convenţiei Democrate din România, Emil Constantinescu. A candidat, în paralel, pe listele pentru Senat şi a devenit liderul grupului parlamentar al PDSR pentru această Cameră.

Căsătorit cu Nina din 1951

Ion Iliescu este căsătorit din 1951, soţia sa, Nina Iliescu

Ion Iliescu este căsătorit din 1951, soţia sa, Nina Iliescu (Elena Şerbănescu), de profesie inginer, cercetător ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor.

Ea, Elena Șerbănescu – Nina, avea 18 ani, el tot atât. Ea învăța la „Iulia Hașdeu”, el la „Sfântul Sava”. Era anul 1948, iar elevii erau organizați în pepiniera de cadre a Partidului Comunist.

Se numea Uniunea Asociațiilor Elevilor Români (UAER). Nina era secretara organizației pe București cu probleme de cultură, iar Ion – Nelu era secretar al Comitetului Național al UAER.

Nina juca volei în echipa Liceului „Iulia Hașdeu”. Ion Iliescu a remarcat-o de la primele meciuri la care a asistat, căci el coordona și compartimentul sportiv al UAER. O urmărea cu mare drag când juca, iar mai apoi, când a trecut să se ocupe doar de departamentul organizatoric, a continuat să o întâlnească pe eleva de la ”Iulia Hașdeu”. Ba la meciurile de volei, ba la serate dansante. Le plăceau foarte mult să danseze.

Cei doi s-au căsătorit în 1951, după ce au devenit apropiați în timpul studiilor la Moscova.  Nunta lor a fost una simplă, modestă, alături de familie, iar luna de miere au petrecut-o la Sovata.

De ce nu poartă Ion Iliescu verighetă

”Am avut anii aceia de studenție împreună, la Moscova, asta ne-a consolidat relația afectivă. După terminarea celui de-al doilea an de studenție, pe 21 iulie 1951 ne-am căsătorit, fiind studenți.

A fost o nuntă foarte modestă. Pe vremea aceea nu aveam bani și nu ne puteam permite ce se întâmplă acum cu nunțile acestea. Am mers împreună cu familia, două mame și două mătuși și ne-am căsătorit”, a declarat fostul președinte în urmă cu câțiva ani.

Ion Iliescu a fost întrebat în 2011 dacă și-a dorit copii, iar fostul președinte a spus că acest lucru nu a fost posibil.

Ba chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie…Soția mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea nu s-a mai putut”, a răspuns fostul președinte.

Toată lumea îl știe că Ion Iliescu obinuiește să dea din mână. Așa că toți am văzut că fostul președinte nu poartă verighetă. Este ateu și nu este căsătorit în fața lui Dumnezeu, asta este explicația. Sursa: enciclopediaromaniei.ro


De ce Nina Iliescu a stat în umbra soțului ei

Povestea tristă a folk-istului Valeriu Sterian. I-a cântat lui Ion Iliescu „mai bine golan decât activist”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre