Simona Ionescu / Redactor Șef

iPhone te prinde dacă ți-ai înșelat partenera. Metodele de „spionaj”, dezvăluite complet

iPhone te prinde dacă ți-ai înșelat partenera. Metodele de „spionaj”, dezvăluite complet
iOS este unul dintre cele mai populare sisteme de operare actuale. Peste 1,5 miliarde de oameni folosesc un telefon Apple, conform statisticilor oficiale. Iată cum poți fi prins dacă ți-ai înșelat partenera, cu ajutorul unui iPhone. Există mai multe metode simple de spionaj, iar mai jos ți le dezvăluim pe toate.

Telefonul iPhone este cel mai popular brand de smartphone-uri din lume, cu peste 1,5 miliarde de utilizatori activi la nivel global. Cu toate că sistemul de operare este unul sigur, telefoanele Apple stând destul de bine la nivel de securitate, există și excepții. iPhone te prinde dacă ți-ai înșelat partenera sau partenerul, iar metodele sunt diverse. 

Un caz recent care a stârnit comentarii a fost cel al unei femei care și-a prins soțul că o înșela de ani întregi. Deși bărbatul avea grijă să șteargă mesajele trimise prostituatelor, ele se sincronizaseră cu iMac-ul familiei, astfel că soția i-a găsit tot istoricul de dovezi. De aici, mulți utilizatori și-au pus întrebarea dacă simpla ștergere a dovezilor incriminatoare din telefon este suficientă. Cei ce sunt suspicioși la adresa partenerului de viață se pot folosi de una dintre metodele din rândurile următoare.

Sincronizarea datelor cu iCloud 

Sincronizarea datelor cu ajutorul iCloud este o funcție extrem de utilă, însă pentru cei care își înșală partenerii, poate deveni un coșmar. În cazul cu femeia care a găsit mesajele soțului salvate în computerul familiei, iCloud și-a făcut bine treaba de a stoca o copie a datelor. Însă Apple s-a ales cu un proces din partea bărbatului afectat. 

Sincronizarea datelor pe iCloud poate da în vileag secretele partenerului
Foto: DailyMail

Acesta cere daune în valoare de 5 milioane de lire sterline de la Apple, pe motiv că regulile necomunicate clar privind salvarea mesajelor șterse pe iCloud au dus la divorț. Mai devreme în acest an, o eroare inexplicabilă a iOS a făcut ca multe dintre imaginile șterse de mult timp să reapară pe telefoanele utilizatorilor. Acest lucru a provocat, fără îndoială, panică serioasă în rândul celor care înșală. 

Locația pornită te poate da de gol

iPhone-ul tău nu doar că păstrează o înregistrare a ceea ce vorbești, ci și stochează locurile în care mergi. Face acest lucru pentru ca aplicații precum Apple Maps și funcțiile de geo-tagging din rețelele sociale, cum ar fi Instagram, să poată identifica locația ta. Dar, dacă te ferești de cineva, ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca telefonul tău să știe unde ești.

Locația pornită îți poate da și ea de furcă

Este important de subliniat că nu ar trebui niciodată să instalezi vreun fel de aplicație de urmărire sau spyware pe telefonul partenerului tău și nici să-i urmărești locația cu Apple AirTags. Acest lucru este total ilegal, dar și lipsit de etică. 

Setările telefonului dezvăluie tot 

Cu toate acestea, iPhone-ul în sine conține deja câteva funcții care îți permit să observi dacă partenerul tău merge în locuri suspecte. Prima este funcția Găsire Dispozitive, care permite oricui este conectat într-un cont iCloud să vadă locația iPhone-ului, iPad-ului, Mac-ului, Apple Watch-ului sau chiar a AirPods-urilor.

Setările telefonului dezvăluie orice secret

Cei care folosesc un cont de partajare familială pot accesa această funcție pentru a vedea unde se află dispozitivele lor. Dacă nu poți folosi funcția Găsire iPhone, poți verifica și câteva locații recente navigând la setările Locații Semnificative. Accesează Setări, apasă pe Confidențialitate și Securitate și mergi la servicii de localizare. De acolo, derulează în jos pentru a găsi opțiunea Servicii de Sistem, deschide-o și selectează Locații Semnificative pentru a dezvălui istoricul locațiilor.

Consumul bateriei și timpul de utilizare 

O altă modalitate prin care iPhone-ul tău ar putea să-ți dezvăluie secretele este prin meniurile Timp de utilizare și Consum baterie. Deși setarea timpului de utilizare este de obicei folosită de cei care încearcă să-și reducă utilizarea telefonului, poate fi și o modalitate utilă de a vedea unde își petrece cineva timpul.

Consumul bateriei și timpul de utilizare îți arată exact cum a fost folosit telefonul

Pentru a o găsi, deschide meniul Setări și selectează pictograma violet a clepsidrei etichetată Timp de utilizare. De acolo, accesează ‘Vedeți toată activitatea aplicațiilor și a site-urilor web’ pentru a obține o detaliere a modului în care a fost folosit telefonul. Alternativ, deschide meniul Setări și derulează până la opțiunea marcată ‘Baterie’. Aceasta va afișa utilizarea bateriei pe fiecare aplicație în parte, precum și timpul petrecut, dezvăluind ușor orice aplicații ascunse sau deghizate suspecte care ar putea fi instalate pe dispozitiv.

Mesajele șterse pot fi ușor recuperate cu un click

Recuperarea mesajelor șterse de pe un iPhone se poate face și după 40 de zile de la momentul dispariției din telefon. Pur și simplu deschide aplicația Mesaje, apasă pe ‘Editați’ în colțul din stânga sus și selectează ‘Afișează mesajele șterse recent’. Aceasta îți va arăta orice mesaje șterse recent și îți va oferi opțiunea de a le recupera.

Mesajele șterse din telefon pot fi recuperate cu un singur click

Chiar și browser-ul Safari are opțiunea de a recupera istoricul șters. Pentru a face acest lucru, accesează aplicația Setări și selectează Safari, apoi derulează până în partea de jos pentru a găsi opțiunea ‘Avansat’, unde se va afla o opțiune etichetată ‘Date site-uri web’. Selectarea acestei opțiuni va afișa toate site-urile pe care utilizatorul le-a vizitat recent, chiar și atunci când istoricul browserului a fost șters.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre