Simona Ionescu / Redactor Șef

Iubitorii de pisici, ținta hackerilor pe internet. Cu un singur click li se fură datele bancare

Iubitorii de pisici, ținta hackerilor pe internet. Cu un singur click li se fură datele bancare
Hackerii vizează persoanele care tastează șase cuvinte legate de pisicile bengaleze. Cum sunt ademeniți utilizatorii.

Utilizatorii de calculatoare care caută pe Google dacă pisicile Bengal pot fi deținute legal se trezesc victime ale unui atac cibernetic bizar ale hakerilor

„Are Bengal Cats legal in Australia?”

„Victimele sunt adesea ademenite să dea clic pe adware sau linkuri malițioase deghizate. Compania de securitate cibernetică SOPHOS a emis un avertisment pe site-ul său, cerând oamenilor să nu introducă șase cuvinte în motoarele lor de căutare.

Cei care au căutat pe Google „Are Bengal Cats legal in Australia?” (trad. Sunt pisicile bengaleze legale în Australia) ar fi suferit furturi de informații personale după ce au dat clic pe linkuri frauduloase care apar aproape de partea de sus a paginii.

„Victimele sunt adesea ademenite să dea clic pe adware sau linkuri malițioase deghizate în marketing legitim sau, în acest caz, într-o căutare legitimă pe Google”, a explicat SOPHOS.

Pentru a fura datele, hackerii folosesc programul Gootloader

În prezent, link-urile periculoase apar în rezultatele căutării doar atunci când este inclus cuvântul „Australia”, ceea ce înseamnă că cei de acolo sunt cei mai expuși riscului unui atac.

Odată ce utilizatorii dau clic pe un rezultat al căutării care pare în regulă, – li se fură informații personale, precum datele bancare, prin intermediul unui program cunoscut sub numele de Gootloader. Programul poate, de asemenea, să blocheze accesul utilizatorilor la propriile calculatoare, conform SOPHOS.

Hakerii folosesc tactica numită „otrăvire SEO”

În timp ce termenul de căutare pentru „Bengal cats” (trad. pisici bengaleze) pare relativ de nișă, compania susține că acest lucru face ca amenințarea de hacking să fie și mai alarmantă, deoarece nu trebuie să căutați ceva complicat pentru a vă fi furate datele personale.

SOPHOS afirmă că infractorii cibernetici se infiltrează din ce în ce mai mult în căutările nevinovate de pe Google, folosind o tactică cunoscută sub numele de „otrăvire SEO”.

„Tehnică insidioasă”

Deși căutarea pisicilor Bengal pare relativ de nișă, compania susține că acest lucru face ca amenințarea cu pirateria informatică să fie și mai alarmantă, deoarece nu trebuie să căutați nimic complicat pentru a vă fi furate datele personale.

Practica este descrisă de Daily Mail drept o „tehnică insidioasă prin care infractorii manipulează rezultatele motoarelor de căutare pentru a împinge site-urile pe care le controlează în partea de sus a paginii”. OPHOS îi îndeamnă pe cei care cred că au fost victime ale otrăvirii SEO să își modifice parolele cât mai curând posibil.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri