Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucruri neștiute despre Napoleon Bonaparte. De ce se temea de pisici. Ce relație a fost între mama și soția împăratului

Lucruri neștiute despre Napoleon Bonaparte. De ce se temea de pisici. Ce relație a fost între mama și soția împăratului
Dintr-un soldat minor din Corsica a ajuns împăratul francezilor. Deși Napoleon Bonaparte a băgat frica în inimile dușmanilor săi, se temea de pisici. Lucruri neștiute despre acesta.

V-ați fi imaginat vreodată ca marele împărat Napoleon Bonaparte să fie îngrozit de pisici? Cel mai frecvent motiv invocat pentru frica lui Napoleon de blănoase este că a fost atacat de o pisică sălbatică atunci când era copil. Se presupune că acest lucru s-a întâmplat pe insula Corsica, când bona l-a scos la plimbare în grădina casei familiei.

Pălăria cu bicorn și haina lui Napoleon într-o tabără militară – Les Invalides

A trebuit să învețe să vorbească franceza

În Corsica, Napoleon Bonaparte și familia sa vorbeau dialectul regional local, nu franceza. Fiind vecini cu Sardinia italiană, corsicanii din acea vreme erau foarte atașați de propriile tradiții. În consecință, Napoleon nu avea să învețe franceza până când nu a mers la „collège”, adică școala medie. Dar își va păstra toată viața accentul italian și ortografia slabă în franceză.

El a făcut celebră pălăria bicorn

Pălăria bicornică pentru care Napoleon a devenit celebru a fost un alt element de propagandă. Inițial destinată să fie purtată de ofițeri din față în spate, Napoleon a început să o poarte în lateral pentru a arăta solidaritate cu soldații mai tineri, care o purtau în diagonală. Interesant este faptul că inamicul său englez, amiralul Horatio Nelson, purta și el o pălărie bicorn. Pe lângă faptul că era tactician militar, Napoleon era un scriitor aspirant și un romantic hotărât. Când Napoleon avea 26 de ani, în 1795, a scris „Clisson et Eugénie”, un scurt roman de dragoste de 17 pagini.

Prima casă unde Napoleon a locuit cu Josephine

Era logodit cu Désirée Clary, viitoarea regină a Suediei

La vârsta de 26 de ani, Napoleon Bonaparte ar fi cunoscut-o pe Désirée Clary, fiica unui nobil minor, și s-ar fi logodit cu aceasta. Fratele său mai mare, Joseph, s-ar fi logodit cu sora mai mare a acesteia, Julie. Napoleon va rupe însă curând logodna, odată ce o va cunoaște pe Josephine, o femeie de care se va îndrăgosti nebunește.

Clary îl va întâlni în cele din urmă pe viitorul ei soț, Jean Baptiste Jules Bernadotte, un alt general și politician francez care, de asemenea, își croise drum în rang alături de Napoleon. În august 1810, soțul lui Bernadotte a fost ales moștenitor al tronului Suediei și Norvegiei ca rege Carol al XIV-lea Ioan, iar Désirée a fost încoronată regină.

Josephine a fost fiica proprietarului unei plantații de trestie de zahăr

Născută Marie Josèphe Rose Tascher de La Pagerie la 23 iunie 1763 pe insula Martinica, Josephine era fiica proprietarului unei plantații de trestie de zahăr. Aceasta s-a mutat în Franța pentru a se căsători cu primul ei soț, Alexandre de Beauharnais, căruia i-a dăruit trei copii. Soțul ei era un aristocrat care a fost ghilotinat în timpul Domniilor Terorii.

Josephine a fost, de asemenea, reținută pentru a fi executată, dar a reușit să obțină eliberarea. L-a întâlnit pe Napoleon la 15 octombrie 1795, fiind o văduvă destul de săracă și având copii mici.

În ce casă a locuit Napoleon

După toate mărturiile, Josephine și Napoleon au fost foarte fericiți în primii lor ani de viață. Ea a cumpărat o mică casă de țară în afara Parisului, numită Château Malmaison, în 1799, în timp ce Napoleon, care era încă doar general în armată, era plecat să lupte în Egipt. Dar Napoleon nu a fost mulțumit, pentru că proprietatea nu arăta ca o casă destinată nobililor. Era totuși o casă pe care o iubea, iar fiica lui Josephine, Hortense, dintr-o căsătorie anterioară, avea să spună mai târziu că era „locul lor delicios”. Dar lucrurile urmau să se schimbe.

Încoronarea lui Napoleon Bonaparte

Napoleon a fost încoronat la Notre Dame de Paris

Majoritatea monarhilor francezi au fost încoronați la Catedrala din Reims, însă Napoleon Bonaparte a decis să procedeze diferit. El a decis să fie încoronat la Notre Dame de Paris, ca o ruptură față de vechiul regim și, de asemenea, pentru a le demonstra parizienilor că acum el era cel care conducea. De altfel, unul dintre cele mai mari tablouri din Muzeul Luvru este Consacrarea împăratului Napoleon Bonaparte și încoronarea soției sale, Joséphine, ca împărăteasă. Mama lui Napoleon nu a participat la eveniment.

Mama sa, Letizia Bonaparte, îi ura soția

În calitate de împărat, Napoleon a creat un titlu de curtoazie pentru mama sa: Madame Mère. Istoricii spun că mama lui Napoleon Bonaparte ar fi lipsit de la încoronarea sa ca împărat, dintr-un motiv foarte bun: mama sa o ura pe Josephine, așa că a refuzat să participe, deoarece nu voia să o vadă împărăteasă.

Letizia Bonaparte era, în general, destul de puțin impresionată de faptul că fiul ei s-a căsătorit cu o femeie cu șase ani mai în vârstă decât el, care se pare că nu era în stare să-i dea copii. Mamă a 13 copii, ea însăși, va continua să îl împingă pe Napoleon să divorțeze de Josephine și să se recăsătorească pentru a avea un moștenitor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre