Simona Ionescu / Redactor Șef

Jamie Oliver le-a declarat război americanilor

Jamie Oliver le-a declarat război americanilor
Jamie Oliver a început războiul împotriva alimentelor toxice din SUA. Cunoscutul chef s-a aliat cu un guru fitness, Joe Wicks, dar și cu alte vedete, și îi cer premierului britanic Boris Johnson să blocheze produsele sub-standard cu care piața din Marea Britanie e inundată, în cadrul acordurilor comerciale post-Brexit.

Premierului britanic i-a fost adresată o scrisoare deschisă semnată de o serie de vedete, iar în plus, parlamentarii pun și ei presiune pentru a întări protecția împotriva alimentelor străine de calitate slabă. În final, se va supune la vot.

O alianță puternică de bucătari, vedete și organizații caritabile îl îndeamnă astăzi pe Boris Johnson să blocheze alimentele sub-standard care ajung în Marea Britanie în cadrul unor acorduri comerciale post-Brexit. Într-o scrisoare deschisă, vedete, printre care Jamie Oliver și guru-ul fitnessului, Joe Wicks, fac apel la primul ministru să nu „schimbe viitorul copiilor noștri” în cadrul negocierilor.

Măsura vine în timp ce secretarul pentru comerț internațional, Liz Truss, se confruntă cu o presiune parlamentară în creștere pentru a susține protecția împotriva alimentelor străine de calitate slabă – și pentru a salva fermele britanice care riscă, altfel, să fie scoase din afaceri din cauza importurilor ieftine, arată Daily Mail.

Puiul clorat și carnea cu hormoni importate din SUA, puse la zid

Într-o dezbatere comună așteptată în următoarele două săptămâni, parlamentarii vor vota asupra noilor planuri de a oferi „câinilor de pază” ai Comisiei pentru comerț și agricultură puterea de a impune standarde alimentare ridicate.

Scrisoarea – susținută și de prezentatoarea BBC Countryfile, Anita Rani, bucătarul-șef Hugh Fearnley-Whittingstall și organizații caritabile, inclusiv RSPB și RSPCA – solicită asigurări că carnea „standard mai scăzută”, cum ar fi puiul clorat produs în SUA sau carnea de vită alimentată cu hormoni, nu vor mai fi vândute în magazinele britanice sau servite în restaurante și cantine după ce țara va ieși din regimul de standarde al UE.

Ei spun că pandemia COVID-19 a „ridicat miza” pentru că „acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne asigurăm că toată lumea are acces la alimente accesibile, de bună calitate și durabile pentru a ajuta oamenii să fie mai sănătoși, mai fericiți și mai rezistenți” – după cum se arată și în scrisoarea deschisă. Un milion de tineri au nevoie de „ajutor urgent” pentru a se asigura că viitorul lor este protejat de impactul coronavirusului, a avertizat și prințul de Wales.

Prințul Charles intervine și el

Scriind în Daily Telegraph, Charles a spus că „nu a existat niciodată un moment atât de dificil ca în prezent” și a spus că tinerii vor avea nevoie de mai mult sprijin ca rezultat în următorii ani.

Prințul a adăugat că provocările amintesc de cele cu care s-au confruntat în anii șaptezeci, când șomajul în rândul tinerilor era deosebit de abundent și a susținut că sarcina de a ajuta pe cei în nevoie este „fără îndoială vastă, dar … insurmontabilă”. „Pentru oricine, acesta este un moment dificil – dar este un moment deosebit de dificil să fii tânăr, a spus el. Am simțit întotdeauna că tinerii care au trăit cele mai dificile experiențe au cel mai mult de oferit înapoi societății.”

Organizația caritabilă a prințului Charles, Prince’s Trust, a fost înființată în 1976 pentru a oferi tinerilor vulnerabili oportunități și abilități de viață.

68% dintre britanici vor mâncare sănătoasă

Scrisoarea deschisă îl avertizează pe premierul Boris Johnson: „Dacă nu reușim acest lucru, progresele realizate ca urmare a obezității și a strategiei de sănătate ale guvernului dvs. ar putea fi șterse. Să nu intrăm într-o cursă până jos și să permitem produselor de calitate scăzută să inunde Marea Britanie.

Puiul clorurat va fi doar vârful aisbergului. Vorbim despre carne produsă cu hormoni de creștere și cantități mari de antibiotice, plante cultivate cu pesticide ilegale dăunătoare albinelor și o adevărată inundație de produse zaharoase și ultra-procesate, promovate cu cheltuieli masive de marketing și fără etichetare clară care să ne spună ce mâncăm cu adevărat”.

Scrisoarea susține, de asemenea, că „publicului britanic îi pasă profund” de aceste probleme – un punct subliniat de un sondaj Mail on Sunday care arată că o majoritate covârșitoare a alegătorilor doresc ca standardele alimentare ridicate să fie protejate în viitoarele acorduri comerciale.

Sondajul Deltapoll relevă faptul că 68% dintre oameni cred că cea mai importantă prioritate pentru Marea Britanie este menținerea unor standarde ridicate pentru alimente, chiar dacă acest lucru înseamnă că unele tranzacții comerciale nu vor mai fi posibile. Doar unul din cinci (21%) a considerat că compromiterea standardelor este acceptabilă pentru a obține o tranzacție avantajoasă financiar.

Legile privind bunăstarea animalelor din SUA – „extrem de deficitare”

Pe fondul dezbaterilor care au loc în comisiile britanice, chiar și George Eustice, actualul secretar de mediu, a descris legile privind bunăstarea animalelor din SUA ca fiind „extrem de deficitare”, cu până la un milion de pui înghesuiți în vaste facilități de boxe din unele ferme.

Puii sacrificați sunt uneori spălați în clor din cauza numărului de boli din fermele de păsări americane, în timp ce fermierii americani folosesc hormoni steroizi pentru a accelera creșterea – o practică interzisă de UE din 1989. Un medicament utilizat în mod obișnuit, estradiolul 17-beta, este un cauză cunoscută a cancerului la om.

Jamie Oliver i-a cerut și anterior lui Boris Johnson să fie „un paznic al pământului și al prosperității sale”, mai degrabă decât „cineva care a deschis cutia Pandorei către eroziunea rapidă a industriilor alimentare și agricole”.


Sursa foto: Instagram

Andreea Marin fierbe. Ce emisiune pregătește și cum se va numi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre