Jocul cu Pokemoni jucat de toată planeta a avut în spate un plan diabolic. Toate datele utilizatorilor au fost stocate

În vara anului 2016, când toată planeta umbla de colo colo prin orașe, în căutare de Pokemoni, Niantic, dezvoltatorul celebrului joc, avea de fapt un plan diabolic, pe care l-a pus în aplicare cu succes. Mai exact, toate informațiile pe care le adunau utilizatorii, erau stocate de către Niantic, pentru a antrena Modelul Geospațial de Mare Anvergură (LGM).
LGM este un instrument de inteligență artificială care ar ajuta mașinile să navigheze și să înțeleagă lumea reală. Potrivit Niantic, compania creează un nou „Model Geospațial de Mare Anvergură” (LGM) combinând milioane de scanări realizate de smartphone-urile utilizatorilor de Pokemon Go și alte produse Niantic.
Adică, în timp ce utilizatorii mergeau prin oraș scanând Pokemoni, compania înregistra și păstra datele în sistem, pentru a dezvolta aplicația AI. A rezultat astfel poate cel mai mare Scam de pe internet, dar și o bază de date uriașă, obținută prin metode nu tocmai ortodoxe, căci oamenii nu erau conștienți că lucrează în interesul corporației gigant.
Într-o postare pe internet, compania a declarat că acest model AI ar putea permite computerelor și roboților să înțeleagă și să interacționeze cu lumea în moduri noi. Ideea, conform postării pe blogul Niantic, este de a ajuta AI să învețe despre spațiile tridimensionale complexe pentru a putea fi utilizată în aplicații viitoare de realitate augmentată sau chiar robotică. Acest lucru este legat de un concept numit Sistem de Poziționare Vizuală (VPS).
Mulți dintre cei care au citit postarea pe blogul Niantic s-ar putea să nu înțeleagă detaliile tehnice, dar cea mai simplă modalitate de a înțelege este că această AI geospațială a fost antrenată prin acțiuni specifice ale jucătorilor de Pokemon Go, la fel cum ChatGPT este antrenat cu conținut scris de pe internet.
Mai exact, aceste eforturi par să fie legate de o funcție numită „Pokemon Playgrounds” care le permite utilizatorilor să fixeze un Pokemon într-un loc real unde va rămâne constant pentru ca alți jucători să-l vadă.
Acum, se ridică întrebarea: suntem trădați de Niantic pentru că ne folosește informațiile pentru a alimenta acest model AI masiv? De fapt, acest aspect nu a fost niciodată ascuns, deoarece toate aceste detalii se găseau în termenii de utilizare și în politica de confidențialitate a jocului.
Jocul nu a cerut niciodată un nume real, așa că utilizatorii și-au putut ascunde identitatea. Toate datele pe care le-au furnizat serverului jocului sunt anonimizate. Și asta explică de ce jocul a fost complet gratuit de la început.
Într-un Q&A din 2022, Victor Prisăcariu, Chief Scientist al Niantic, a explicat că toate datele pe care utilizatorii le încarcă jucând jocuri precum Ingress și Pokemon Go au fost folosite pentru a construi hărți 3D de înaltă fidelitate ale lumii, care includ atât geometrie 3D, cât și înțelegere semantică.
Deși Niantic ar putea avea dreptate în legătură cu utilizările posibile ale acestei tehnologii în viitor, este important să reținem că datele AI pot fi, de asemenea, folosite greșit. Elise Thomas, analist OSINT, a menționat că există o mare probabilitate ca această tehnologie să fie utilizată și în scopuri militare în viitor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook