Din 2001 și până în vara anului 2021, Forțele Armate ale Statelor Unite s-au aflat pe teritoriul Afganistan, în cadrul unui război lung, care a însemnat investiția unor resurse fabuloase, atât umane, cât și materiale. Ceea ce a urmat, știe deja toată lumea.
La scurt timp după retragerea forțelor armate americane din Afganistan, talibanii au răsturnat guvernul de la Kabul și au reinstaurat regimul pe care se chinuiseră americanii timp de 20 de ani să îl elimine. Până atunci însă, CIA s-a implicat activ în menținerea stabilității în zona atât de expusă talibanilor, care recrutau masiv din rândul populației.
CIA, strategie neașteptată împotriva teroriștilor
Ținta Agenției Centrale de Informații a fost Waziristan, regiune din Pakistan, aflată la granița cu Afganistan. De acolo, talibanii recrutau cel mai mare procent de viitori teroriști. Pentru a rezolva această problemă, CIA a recurs la o metodă neconvențională: jocurile video.
Astfel, a fost contactată o agenție specializată, pe nume „The Data Duck”, care îmbină datele, designul, comportamentul uman și tehnologia pentru a rezolva probleme în diverse industrii. Cea care a dezvăluit metoda ingenioasă folosită a fost Ritu David, fondatoarea companiei.
Jocurile video i-au transformat pe tineri în dependenți
Ritu a povestit cum au creat special un joc video, pe care l-au promovat în rândul tinerilor din Waziristan. Printr-o serie de metode, aceștia au devenit rapid dependenți de jocurile video, astfel că și-au luat gândul de la aderarea la grupări teroriste. Probabil, odată ce prindeau „gustul” societății moderne, tinerii nu mai aveau gânduri de terorism, fiind influențabili și ușor de manipulat la vârste fragede.
Strategia CIA împotriva teroriștilor a fost una de succes în regiune, după cum chiar Ritu a dezvăluit. Jocul video a fost între timp dezvoltat, iar utilizatorii aveau inclusiv posibilitatea de a-și vinde „avatarele” din joc în cadrul unui „marketplace”. S-a rezolvat astfel și problema lipsei de bani, atât de prezentă în astfel de zone.
Rata de recrutare, redusă cu un procentaj major
În această situație particulară, rata de succes a fost una mare, conform lui Ritu David, care spune că rata de recrutare a tinerilor de către talibani s-a redus în Waziristan cu 65%, ceea ce reprezintă un succes uriaș.
View this post on Instagram
Cu toate acestea, timpul a demonstrat că, la scară mare, strategia CIA împotriva teroriștilor nu a avut prea mare succes, ținând cont că toată munca americanilor și a aliaților din 2001 încoace s-a dus, aproape la propriu, „pe apa sâmbetei”. Spunem aproape, pentru că le-a luat talibanilor o singură zi pentru a intra și a cuceri Kabul, capitala Afganistan. Poate deloc întâmplător și chiar de o crudă ironie, acea zi a fost 15 august 2021, Duminica.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Prințesa Kate o înfruntă pe Meghan. A suportat prea multe
- Vine o iarnă cum n-a mai fost. vremea se schimbă spectaculos
- Guvernul nu mai are bani și taie pensiile a 800.000 de pensionari
- Revelion „last minute”. Unde poți petrece seara dintre ani în București
- Decizie bombă pentru Călin Georgescu. Anunț despre candidatura sa la prezidențiale
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Ce s-a întâmplat cu bijuteriile împărătesei Ecaterina cea Mare
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
- Ce înseamnă când visezi păduchi - Interpretarea și semnificațiile viselor
- Am scăpat de reflux gastroesofagian - ghid complet de tratament și vindecare