Simona Ionescu / Redactor Șef

Jurnalista arucată după gratii după ce a anunțat apariția Covid-19 în Wuhan, lăsată să putrezească în închisoare

Jurnalista arucată după gratii după ce a anunțat apariția Covid-19 în Wuhan, lăsată să putrezească în închisoare
Pandemia de Covid-19 pare acum un vis urât pentru omenire. Cu toate că pentru mulți coșmarul s-a terminat de mult, pentru jurnaliștii chinezi care au avut curajul să spună ce s-a întâmplat în Wuhan acesta continuă și în ziua de azi. Așa este și cazul unei jurnaliste chineze care a fost închisă pentru că a raportat situația reală din Wuhan. La patru ani distanță, viitorul ei este încă incert.

China este recunoscută ca fiind una dintre țările care cenzurează până la extrem libertatea jurnaliștilor. O fostă avocată, Zhang Zhan, a devenit cunoscută în 2020, în primele luni ale pandemiei Covid-19, după ce a realizat o serie de reportaje care arătau realitatea din Wuhan, orașul de unde a pornit totul. 

Aceasta a călătorit în Wuhan la momentul respectiv și a publicat o serie de videoclipuri: „Nu găsesc nimic de spus, deoarece totul este disimulat. Aceasta este problema cu care se confruntă această țară acum: orice opoziție din partea noastră ar putea fi respinsă pe motiv de zvonuri”, mărturisea jurnalista la momentul respectiv pe X.

Zhang Zhan a fost condamnată la patru ani de închisoare

După numai câteva luni, Zhang a fost arestată și transferată la Shanghai, acolo unde a primit 4 ani de închisoare pentru „incitare la tulburarea ordinii publice”, în urma încălcării regulilor de cenzură impuse de statul chinez. 

Zhang a raportat situația reală din Wuhan la începutul pandemiei Covid-19, în 2020

Fosta avocată a intrat de mai multe ori în greva foamei, iar starea ei de sănătate a stârnit îngrijorări. În 2021, Uniunea Europeană a cerut Beijingului „să-și respecte obligațiile internaționale privind drepturile omului și să o elibereze imediat și necondiționat”. La acea vreme, mama jurnalistei spunea că fiica ei are nevoie disperată de îngrijiri medicale. 

A fost hrănită cu forța și internată pentru malnutriție

Amnesty International transmitea la un moment dat că fosta avocată a avut parte de condiții grele în închisoare, unde a fost inclusiv încătușată și hrănită cu forța. În iulie 2021, ea a fost internată pentru malnutriție acută. 

În ciuda protestelor, până acum nu se știe dacă Zhang Zhan a fost eliberată sau nu.
Foto: Facebook

În anul 2021, Zhang a primit premiul pentru jurnalism de la ONG-ul Reporteri fără Frontiere pentru curajul pe care l-a avut. În ciuda presiunilor pentru a o elibera, Zhang și-a ispășit întreaga pedeapsă, în total 4 ani de închisoare. 

Eliberarea și viitorul jurnalistei, incerte și acum 

Conform informațiilor, Zhang Zhan trebuia să fie eliberată Luni, 13 Aprilie, însă nici acum nu se știe dacă a ajuns acasă la familia ei. Până acum nu am primit nicio confirmare că Zhang Zhan a părăsit închisoarea și este acasă cu familia ei. Încă așteptăm”, a declarat Jane Wang, o avocată a campaniei Free Zhang Zhan. 

Jurnalista a fost hrănită în închisoare cu forța
Foto: Facebook

„Înțeleg că părinții și fratele ei au fost supuși unei presiuni enorme și au fost avertizați sever să nu acorde interviuri presei. Apelurile prietenilor rămân, de asemenea, fără răspunsuri… acestea sunt semne extrem de îngrijorătoare”, a adăugat ea, conform CNN. 

Ministerul de Externe chinez refuză să dea informații 

Întreaga lume se întreabă acum dacă Zhang a fost dea eliberată, dar și ce viitor va avea aceasta. În timp ce Ministerul de Externe chinez a refuzat să ofere informații cu privire la cazul lui Zhang, activiștii pentru drepturile omului care au lucrat la proiecte legate de China sunt convinși că Zhang va fi supravegheată îndeaproape. 

„Chiar dacă Zhang va fi eliberată, asta nu va însemna că va fi liberă”, a spus Yaqiu Wang, director de cercetare pentru China la Freedom House. Sarah Brooks, directoarea Amnesty Internațional China, este îngrijorată de capacitatea lui Zhang de a călători și de a intra în contact cu rudele sale, dar și cu alte persoane, în special din afara Chinei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre