Nicolae Pițiș, un artist care ținea viu cântecul popular specific satului maramureşan arhaic, a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 83 de ani. Anunțul a fost făcut de primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.
Nicolae Piţiş a trăit în localitatea Lăpuşul Românesc. El era recunoscut în România şi în străinătate pentru originalitatea interpretării horelor din grumaz, a doinelor de dor, de dragoste şi jale, scrie Agerpres. Octogenarul a fost declarat în anul 2011 Tezaur Uman Viu.
S-a stins un Tezaur Uman Viu
Nicolae Piţiş a trăit întreaga viață la sat. Celebritatea nu a reușit să îi schimbe nici viața, nici portul. A purtat tot timpul haine populare specifice zonei etnografice a Lăpuşului şi surprindea prin simplitatea omului care întreaga viaţă a trăit-o în sat.
Este cunoscut faptul că, de-a lungul timpului, Nicolae Pițiș a reprezentat România la o serie de evenimente culturale şi muzicale internaţionale. Mai mult decât atât, interpretul a fost subiectul unor filme documentare sau interviuri. Nu în ultimul rând, îi regăsim vocea în coloana sonoră a multor filme românești.
O partea dintre cântecele culese de el au fost preluate şi interpretate de Grigore Leşe sau Ioan Pop, iar în ultimii ani de artista Casandra Hauşi.
„Badea Nicolae Pițiș este patriarhul cântecului și doinei străvechi”
Amintim faptul că în luna iulie a acestui an, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a conferit domnului Nicolae Pițiș cea mai valoroasă distincție a Eparhiei pentru mireni și anume „Crucea Voievodală Maramureșeană” în semn de „cea mai înaltă cinstire și prinos de recunoștință, pentru lucrarea unică de promovare a folclorului autentic din Țara Lăpușului, pentru felul unic al interpretării acestuia, pentru păstrarea cu fidelitate a tradiției, portului, graiului și credinței ortodoxe strămoșești”.
„Badea Nicolae Pițiș este patriarhul cântecului și doinei străvechi, cântând într-un mod unic, inegalabil și inconfundabil”, după cum a precizat atunci Preasfințitul Părinte Iustin.
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook