Simona Ionescu / Redactor Șef

Legătura dintre Papa Francisc și un bărbat din Satu Mare. „Este ceva ce nu voi uita niciodată”

Legătura dintre Papa Francisc și un bărbat din Satu Mare. „Este ceva ce nu voi uita niciodată”
Un bărbat din Satu Mare, stabilit de 20 de ani în Italia în căutarea unui trai mai bun, nu s-a gândit niciodată că va avea o legătură puternică cu Papa Francisc. Ce s-a întâmplat la moartea Suveranului Pontif nu va uita niciodată.

Și-a câștigat reputația prin profesionalism și îndemânare la o firmă de construcții din Italia care colaborează frecvent cu Vaticanul. Firma a fost aleasă să realizeze cripta Papei Francisc, iar bărbatul din România a fost singurul străin dintr-o echipă de opt oameni, formată în principal din italieni.

Un mormânt simplu, așa cum a fost Papa Francisc în timpul vieții

Legătura neștiută dintre Papa Francisc și un bărbat din Satu Mare. „A fost o onoare pentru mine...”
El e românul care a făcut mormântul Papei Francisc

Florin Călin, un român originar din Gherța Mare, județul Satu Mare, a avut onoarea de a participarea la amenajarea mormântului Papei Francisc în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Un moment de mândrie nu doar pentru bărbat, ci pentru toată comunitatea românească din diasporă.

Mormântul, care a fost deschis publicului pe 27 aprilie 2025, este realizat din marmură de Liguria, regiunea de origine a străbunicului Papei, și include o reproducere a crucii purtate de acesta, amplasată deasupra. Simplitatea mormântului, marcat doar cu inscripția „Franciscus” în latină, reflectă modestia care l-a definit toată viața pe Suveranul Pontif.

„Este o onoare pe care nu o pot descrie în cuvinte”

Legătura neștiută dintre Papa Francisc și un bărbat din Satu Mare. „A fost o onoare pentru mine...”
Florin Călin, românul care a lucrat la mormântul Papei

Lucrările la cripta unde își doarme somnul de veci Papa Francisc, care au fost finalizate în jurul orei 3 dimineața după ceremonia de înmormântare din 26 aprilie 2025, au inclus pregătirea și închiderea mormântului, un proces care a cerut precizie și respect profund pentru semnificația locului.

A fost un proiect cu o responsabilitate uriașă care a implicat foarte multă muncă, dar și oboseală și stres pentru bărbatul din Satu Mare care susține că „am simțit o emoție enorm de mare de a onora România la acest mare eveniment”.

„Sunt bucuros că firma care a preluat lucrarea a avut încredere în profesionalismul meu. Este o onoare pe care nu o pot descrie în cuvinte. Să lucrezi la ceva atât de important, pentru un om care a marcat viețile a milioane de oameni, este ceva ce nu voi uita niciodată”, a mărturisit acesta.

Papa Francisc s-a rugat la icoana Maicii Domnului din Bazilica Santa Maria Maggiore de peste 100 de ori

Legătura neștiută dintre Papa Francisc și un bărbat din Satu Mare. „A fost o onoare pentru mine...”
Funeraliile Papei Francisc

Papa Francisc, al 266-lea episcop al Romei, a murit pe 21 aprilie 2025, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani, după o lungă luptă cu probleme de sănătate. Suveranul Pontif a ales ca loc de odihnă veșnică Bazilica Santa Maria Maggiore, decizie exprimată în testamentul său.

Bazilica a fost fondată în anul 432 și are o legătură profundă cu Fecioara Maria, pe care Papa a venerat-o toată viața. În timpul pontificatului său, acesta s-a rugat la icoana Salus Populi Romani, care se află în bazilică, de peste 100 de ori.

La funeraliile Papei au participat peste 250.000 de credincioși, 4.500 de preoți, 700 de episcopi și 225 de cardinali, precum și șefi de stat. Alte 150.000 de persoane au ieșit pe străzile Romei pentru a-și lua rămas-bun de la Suveranul Pontif, iar clopotele orașului au sunat în timpul ceremoniei.

Citește și:

Papa Francisc se revoltă împotriva europarlamentarilor de la Bruxelles

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *