Simona Ionescu / Redactor Șef

Lege controversată pentru aplicarea strictă a codului vestimentar islamic. Ce pedepse primesc femeile care nu se supun

Lege controversată pentru aplicarea strictă a codului vestimentar islamic. Ce pedepse primesc femeile care nu se supun
Observatorul constituțional al Iranului, Consiliul Gardienilor, a aprobat, pe 30 noiembrie, o nouă lege controversată pentru aplicarea strictă a codului vestimentar islamic. Cum sunt pedepsite femeile care nu o respectă.

Noua lege pentru aplicarea strictă a codului vestimentar islamic a provocat furie nu numai în rândul celor care critică obligativitatea hijabului, ci și în rândul clericilor de rang înalt. Aceștia susțin că măsurile dure vor avea consecințe nedorite asupra societății. În prezent se fac presiuni asupra președintelui reformist Masoud Pezeshkian pentru a refuza punerea în aplicare a legii.

Legea ar trebui să intre în vigoare pe 13 decembrie

Legea conține 74 de articole și ar trebui să intre în vigoare pe 13 decembrie. Potrivit acesteia, cetățenii trebuie să raporteze poliției presupusele încălcări și penalizează companiile. Chiar și șoferii de taxi trebuie să informeze imediat autoritățile despre delicte.

„Nici măcar nu se poate numi lege”, a mărturisit pentru Radio Farda (serviciul în limba persană al RFE/RL) Nasrin Sotoudeh, o activistă proeminentă și avocată pentru drepturile omului din Iran. Legea oferă, de asemenea, protecție pentru cetățenii obișnuiți care aleg să avertizeze persoanele să respecte codul vestimentar islamic.

Închisoare, amenzi și interdicții de călătorie

Lege controversată pentru aplicarea strictă a codului vestimentar islamic. Ce pedepse primesc femeile care nu se supun
Pedepse mari pentru femeile care nu vor ține cont de noua lege a codului vestimentar islamic

Femeile care vor încălca noua lege iraniană privind portul hijabului, adică a vălului islamic care acoperă capul și părul, dar nu și fața vor fi pedepsite. Fie vor primi amenzi mari, fie vor avea interdicții de călătorie sau închisoare de lungă durată. 

Codul vestimentar obligatoriu din Iran a fost mult timp o sursă de controverse, dar a atras o atenție sporită în ultimii ani. Hijabul a fost în centrul protestelor fără precedent izbucnite în Iran în 2022, după moartea în arest a tinerei Mahsa Amini, reținută pentru că ar fi încălcat legea hijabului. La proteste, femeile și fetele și-au scos, iar unele și-au ars eșarfele de pe cap.

„Ambasadorii bunătății”

De asemenea, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a înființat, o nouă unitate în Teheran pentru aplicare legislației hijabului, iar membrii acesteia se numesc „Ambasadorii bunătății”.

„Nu numai că o mare parte din această lege nu poate fi pusă în aplicare… dar ea își va contrazice scopul și îi va face pe tineri să urască învățăturile religioase”, a scris ayatollahul Mostafa Mohaqeq Damad într-o scrisoare deschisă adresată clericilor de rang înalt la 2 decembrie.

Sursă foto: amwaj.media

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre