Simona Ionescu / Redactor Șef

Legenda ”babelor” din luna martie. Cum le alegi

Legenda ”babelor” din luna martie. Cum le alegi
Legenda ”babelor” din luna martie se păstrează din străbuni. Fiecare fată ori femeie își alege câte o ”babă”, ca să afle ce îi rezervă soarta. Cum le alegi.

Fiecare fată ori femeie își alege câte o ”babă”, la începutul lunii martie, potrivit tradiției. În funcție de cum va fi ziua aleasă, așa va fi și firea omului tot anul.

Legenda ”babelor” din luna martie

Legenda ”babelor” din luna martie este foarte veche. Etnografii spun că mitul ”babelor” pornește de la  unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia.

Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

În folclorul românesc, ”babele” sunt acele femei înţelepte, care au o legătură strânsă cu divinitatea. De multe ori, ele erau ursitoare, moaşe şi cele care aveau câte un leac pentru orice boală. Zilele Babelor sunt primele nouă zile ale lunii martie, zilele cele mai schimbătoare, capricioase, asemenea unor femei. Tradiţia a rămas ca pe 1 martie, fetele şi femeile „îşi pun o babă”.

Se spune că așa cum este vremea în acea zi așa îi va merge omului în anul acela. Dacă vremea este frumoasă, iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios și bun la suflet întreg anul și toate îi vor merge bine.

Dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet, ci mai degrabă supărăcios.

Unii cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.

Legenda ”babelor”

În funcţie de zonă, sărbătoarea durează 12, 9, 6 sau 3 zile, dar începe întotdeauna la 1 Martie.

Aceste zile sunt zilele Babei Dochia care-şi leapădă cele 9 cojoace crezând că a venit primăvara.

Primele trei babe reprezintă primăvara, vara şi toamna – semănatul, lucrul de vară şi culesul. Fenomenele meteorologice din aceste trei zile sunt premonitorii pentru perioada pe care o reprezintă. Oamenii trebuie să-şi aleagă o zi a lor din cele douăsprezece şi cum va fi această zi, le va fi şi lor tot anul”, explică Muzeul Național al Țăranului Român. (text: Vlad Manoliu)

Cum se aleg ”babele”

Mulți dintre noi nu cunosc cu adevărat legenda Babei Dochia și nici cum se aleg ”babele”, așa că aleg după inspirație.

Unii aleg să-și stabilească această zi în funcție de evenimente importante din viața lor sau a rudelor. Cum ar fi ziua de naștere a copilului, data căsătoriei, cifra care le aduce noroc.

O altă metodă constă în alegerea Babei în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua persoanei se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci Baba va fi în acea zi.

Dacă persoana este născută într-o zi de 4, de exemplu, ”baba” va fi pe 4 martie. Dacă dată nașterii este formată din două cifre, ”baba” se alege adunând cifrele. Exemplu, 12 februarie. Atunci ”baba” va fi pe 3 martie (1+2 = 3).


Baba Dochia, legenda frumoasă a românilor

Legenda uriașilor de la Coşoveni. Ce legătură aveau creaturile legendare cu Biblia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre