Un avertisment e menit să îi pună în gardă pe șoferii români: Atenție ce faceți la volan! Mașinile vă vor fi confiscate, dacă faceți anumite gesturi stabilite ca fiind ilegale și sancționabile. Concret, șoferii care aruncă gunoi pe geamul mașinii riscă să rămână și fără mașini; pe lângă amenzile mari pe care le vor avea de plătit le vor fi confiscate vehiculele.
Mai mult ei trebuie să își predea vehiculele, care le vor fi confiscate ca parte a sancțiunii, și să achite contravaloarea transportului lor la locul indicat de autorități. Încă de acum trei ani, o ordonanță de urgență stabilește sancțiuni drastice în cazul șoferilor care fac murdărie în jurul lor, în timp ce se află în trafic.
Mașinile acestor șoferi vor fi confiscate
Articolul 20 din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor prevede că: „abandonarea, aruncarea, ascunderea deșeurilor sunt interzise”. Conform ordonanței, amenda este de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv de la 40.000 la 60.000 de lei pentru persoane juridice care aruncă gunoi pe străzi sau în alte locuri în care depozitarea deșeurilor este interzisă. Intră sub incidența legii inclusiv șoferii care aruncă mizerii pe geamul vehiculelor, fie că resturi de țigări, cotoare de mere sau alte reziduuri.
Articolul 64 al aceluiași act normativ vine în completare și adaugă: „În cazul nerespectării dispozițiilor art. 20 alin. (3) și (4) se aplică sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor folosite pentru descărcarea/ abandonarea deșeurilor în spații neautorizate, după caz În cazul confiscării vehiculului, contravenientul este obligat să transporte, pe cheltuiala sa, bunul care a făcut obiectul confiscării, la locul de predare în custodie stabilit de agentul constatator”.
Amenzi mari și pentru alți oameni care fac mizerie
Același act normativ stabilește valoarea amenzii pentru oamenii care aruncă gunoaie pe fereastra apartamentului. În cazul acestei infracțiuni, atât persoanele fizice, cât și cele juridice riscă amenzi între 1.000 și 2.500 de lei dacă „scapă” pe fereastră resturi menajere, obiecte sau lichide.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook