Știm practic totul despre prințesele coroanei britanice, de la obiceiuri alimentare la garderobă, inclusiv drame de familie. Serialele și filmele ne ajută să fim la curent. Dar cât de multe știm despre celelalte prințese?
În timp ce monarhiile Norvegiei și Suediei au lucrat pentru desființarea legii salice (respectiv în 1990 și 1980), în Principatul Monaco legea succesorală este încă urmată cu strictețe. Preferința este pentru primul copil de sex masculin născut în familia regală.
Jacques, fiul lui Alberto și Charlène, va avea, așadar, întâietate față de sora sa geamănă Gabriella. Femeile au dreptul la tron doar în absența moștenitorilor de sex opus.
Japonezii își doresc o femeie pe tron, casa regală se opune
Povestea fostei prințese japoneze Mako este acum binecunoscută în spațiul public. Alegerea de a se căsători cu Kei Komuro, un băiat din clasa de mijloc pe care l-a cunoscut la universitate, a costat-o titlurile nobiliare și o tulburare de stres post-traumatic, din cauza presiunii exercitate de presa japoneză.
Dar nu a fost singura care a suferit nedreptățile casei imperiale a Japoniei, scrie Elle.com. Verișoara ei, Prințesa Aiko, singurul copil al împăratului Naruhito, nu va lua locul tatălui ei. Deși poporul japonez și-a exprimat părerea în favoarea unei modificări a legii, în prezent regulile de succesiune exclud femeile de la urcarea pe tron.
Prințesa care militează pentru drepturile femeilor în Africa
Să ne mutăm în Lesotho, un mic stat din centrul Republicii Sud-Africane, unde o soartă similară o are și prințesa Mohato Seeiso, fiica regelui Letsei al III-lea.
Ea va împlini 22 de ani în octombrie anul viitor, dar vârsta ei fragedă nu a împiedicat-o să fi luat deja poziții destul de clare cu privire la drepturile omului. În 2018, ea a pornit într-un turneu național în școli, subliniind importanța educației feminine și declarându-se puternic împotriva căsătoriilor timpurii. În ciuda faptului că are toate calitățile pentru a deveni o regină excelentă, coroana va reveni fratelui ei mai mic, Prințul Lerotholi Seeiso.
Nu are loc pe tron, dar e ministru al Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor
ESwatini (cunoscută anterior ca Swaziland), este a treia monarhie a Africii și singura care a rămas pe continent. Prințesa Sikhanyiso Dlamini este cel mai mare dintre cei 36 de copii ai regelui Mswati al III-lea. Regele a fost căsătorit de 15 ori, poligamia fiind permisă în această țară. Deși este prima născută, posibilitatea de a purta coroana nu se numără printre planurile de viitor.
„În alte monarhii, conversația despre succesiune este ceva normal – a spus el pentru ABC News – în eSwatini, unde conversația este sacră, procesul de succesiune este atât ereditar, cât și electiv. Dinastia Dlaminilor datează de 400 de ani, așa că va fi cineva… născut din Casa Dlaminilor. Un bărbat”.
În acest context, prințesa Sikhanyiso Dlamini nu a pierdut timpul, a studiat la St. Edmund’s College din Marea Britanie și la Universitatea din Sydney, iar astăzi ocupă funcția de ministru al Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor.
În locul primei prințese, e preferat prințul născut în America
În Asia, regatele Thailandei și Malaeziei și-au pierdut reginele, de data aceasta din „vina” fraților lor vitregi. Prințesa Rajasarinisiribajra, fiica regelui Vajiralongkorn și a primei sale soții, va trebui să cedeze loc fiului născut din a treia căsătorie a tatălui ei.
În timp ce se aflau în Malaezia, prințesele Zerafina și Tengku Zatashah (fiicele sultanului Sharafuddin din Selangor) au fost înlăturate de succesiunea la tron de fratele lor Tengku Amir, culmea, născut în San Francisco, din a doua căsătorie a regelui.
Prințesa influencer are dreptul la tron
În Italia monarhia a fost desființată, însă în ciuda acestui fapt, în 2019, printr-un decret oficial, Emanuele Filiberto di Savoia a schimbat regulile familiei moștenitoare, permițând fiicei sale, prințesa Vittoria să devină prima în linie de succesiune.
„E anacronic să cred că femeile au fost discriminate în Casa de Savoia”, a declarat Emanuele Filiberto în cadrul unui interviu. Cine știe dacă și ceilalți suverani vor crede așa. Istoria ne învață că, chiar și după o mie de ani, și fără un regat, niciodată nu este prea târziu să te răzgândești, mai arată sursa citată. Prințesa Vittoria trăiește la Paris și este considerată un mare influencer.
Sursa foto: Instagram, Wikipedia
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook