Simona Ionescu / Redactor Șef

Livratori de mâncare, în București, o muncă foarte bine plătită. S-a aflat cât câștigă

Livratori de mâncare, în București, o muncă foarte bine plătită. S-a aflat cât câștigă
Marile orașe din România au ajuns să fie realmente împânzite de livratori. Glovo, Taz, Bringo, sunt numai câteva exemple de afaceri care au apărut în pandemie și au înflorit de-a dreptul. Nici măcar iarna nu a redus numărul comenzilor. Românii nu mai au chef să meargă ei la cumpărături, preferă să comande.

Pe biciclete, pe scutere sau cu mașina, așa lucrează livratorii de azi.  Mai nou, foarte mulți dintre ei provin din rândul noilor migranți, veniți mai ales din Assia, care au rămas în țara noastră. Apoi sunt mulți tineri care fac asta pentru un ban în plus, dar și alte categorii profesionale care consideră că a livra mâncare, flori sau alte produse e jobul perfect pentru a-și suplimenta veniturile. Evident, există și livratori care asta lucrează exclusiv, full-time.

După ce au descoperit în pandemie comoditatea livrărilor, acum foarte mulți români așteaptă curierul să le aducă acasă o masă caldă, de la restaurant. Preferă să comande și să plătească, chiar să lase bacșiș gras, în loc să își gătească singuri sau să iasă din casă ori din birou, și să meargă la restaurant.

Livrator de mâncare, un job bine plătit

O companie de livrări din Capitală arată că cererea crește începând cu mijlocul săptămânii, spre weekend. Cele mai multe comenzi sunt după ora 18:00, arată aceeași statistică. Practic, un sfert dintre comenzile din ultimul an au fost înregistrate în intervalul 18:00 – 20:00. În București, unele restaurante preiau comenzi până spre ora 4:00 dimineața. Dar efortul este răsplătit.

Livratorii care fac asta ca job full-time, câștigă și 6.000 de lei lunar

PRO Tv a  aflat cât câștigă un livrator de mâncare. În urma discuțiilor cu mai mulți livratori, rezultă că la un volum de muncă susținut, cu 10 – 20 de comenzi, poți câștiga în medie 200 – 300 de lei pe zi. „Începând de joi, vineri, sâmbătă, duminică”, acestea sunt cele mai solicitante zile a arătat unul dintre livratori.

Cu rucsacul termic în spate, pe bicicletă sau scuter, livratorii se grăbesc cât pot ca să ajungă la destinație. Aceștia se deplasează mai lejer prin București decât colegii care optează pentru a face livrare cu mașina. Lor, traficul aglomerat le dă de furcă. Iar orice livrator de mâncare știe că trebuie să se grăbească din cel puțin două motive. Cel care a comandat e înfometat, dacă comanda ajunge repede va lăsa bacșiș și va mai apela la curier. Pe de altă parte, mâncarea trebuie să ajungă la destinație cât este cât mai caldă.

S-a aflat cât câștigă un livrator de mâncare

Apoi, când afară e vreme urâtă, lucrurile se complică și mai mult. Chioar și așa, sunt oameni care au făcut o carieră din meseria de livratori. Jurnaliștii au găsit și livratori care lucrează full-time, de peste 10 ani și care sunt foarte mulțumiți de câștigul lor salarial lunar. Potrivit unei companii de livrări, în București, la mare căutare sunt hamburgerii, shaorma și pizza, când vine vorba de comenzile de mâncare.

Concretm, un livrator este plătit în medie cu 9-10 lei / ora de lucru, plus 5 lei pentru fiecare comandă. O cercetare aplicată pe principalele firme de curierat din România, arată că veniturile medii sunt: între 1.000 și 4.000 Ron pentru varianta part-time a job-ului; între 2.000 și 6.000 Ron pentru varianta full-time a job-ului, respectiv în jur de 8.000 Ron pentru full-time (împreună cu bonusurile), dacă utilizezi mașina personală.

Sursa foto: Pixabay, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre