Simona Ionescu / Redactor Șef

Locuitorii Kievului nu pot să își îngroape morții. Războiul din Ucraina e nemilos

Locuitorii Kievului nu pot să își îngroape morții. Războiul din Ucraina e nemilos
Conform unui bilanț de sâmbătă, 500 de ucraineni au murit în timpul conflictului armat. Însă mor mulți oameni din cauze naturale, sau a bolilor, iar familiile nu pot face nimic cu cadavrele.

Lesya Fedorenko, proprietara  companiei private de pompe funebre „Angels on Duty”, nu a avut momente ușoare în ultimele patru zile. Invazia rusă asupra Ucrainei a adus cu ea atacuri continue împotriva Kievului, făcând, ca urmare, deplasările în jurul orașului incredibil de periculoase.

Încercările lui Fedorenko de a-și face meseria a fost total bulversată. „În prezent, sunt șase cadavre care mă așteaptă pe malul stâng (n.r. al Niprului). Și nu pot merge să le incinerez, deoarece podurile sunt blocate (…)”, a spus Fedorenko, conform NV.ua.

„Oamenii mă sună în continuare pentru membri ai familiei în vârstă, care au murit de boli cronice în aceste zile grele de război.  Dar din cauza acțiunilor active de luptă și a sabotorilor, nimeni nu vine să ia cadavrele, așa că oamenii trebuie să rămână în aceleași apartamente cu cei decedați”, a mai explicat antreprenoarea de pompe funebre.

Mercenarii lui Putinh îl caută pe Volodimir Zelensky

Potrivit The Times, peste 400 de mercenari ruşi au ajuns în Kiev, la ordinele Kremlinului, cu scopul de a-i asasina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky şi pe membrii guvernului său, pentru a pregăti terenul ca Moscova să preia controlul în Ucraina.

Informaţia despre această misiune a ajuns la guvernul ucrainean sâmbătă. Kievul a decretat o interdicţie de circulaţie strictă, de 36 de ore, pentru a putea căuta mercenarii, mai scrie sursa citată.  Autorităţile ucrainene i-au avertizat pe civili că, odată declarată interdicţia de circulaţie, cei care vor fi văzuţi pe străzi în intervalul orar 17:00 – 07:00 vor fi consideraţi agenţi ai Kremlinului şi riscă să fie omorâți.

Morgile din Kiev și-au sistat activitatea

În primele zile ale războiului, a spus Fedorenko, majoritatea morgilor din oraș au încetat să mai funcționeze. Doar crematoriul central de pe malul drept al Kievului a primit cadavre, dar pentru ca acesta să primească decedatul, trebuie prezentat un certificat de deces.

„Singurul loc în care poți obține unul este situat pe malul drept”, a explicat ea.  „Și cadavrele sunt pe malul stâng.  Așa că a trebuit să călătoresc înainte și înapoi cu mașina mea pentru a-i ajuta pe acei oameni săraci să rezolve lucrurile legate de acele acte. Dar apoi am rămas fără benzină și autoritățile au blocat podurile. Din cauza atacurilor rusești asupra orașului, nu i-am mai putut ajuta pe acești oameni”, a mai relatat femeia.

Tamara ține cadavrut fratelui în casă, de trei zile

Tamara Malyzheva, în vârstă de 76 de ani, și-a pierdut fratele, Viktor, pe 25 februarie. În timp ce femeia a reușit să obțină actele de deces, autoritățile orașului Kiev au impus un ordin de 24 de ore de „stat acasă” pentru toți locuitorii Kievului pe 27 februarie, din cauza operațiunilor de sabotaj rusești din oraș. Femeia a rămas, din 25 februarie cu cadavrul fratelui său în  locuința sa.  „Este acolo de aproape trei zile”, a spus Malyzheva, pentru sursa citată.

Iryna Pobedonostseva, secretarul de presă al Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat pentru NV că există probleme cu înmormântările la Kiev, dar lucrurile sunt departe de a fi critice. „Tocmai am vorbit cu ministrul Sănătății (al Ucrainei) Viktor Liashko. El a spus că numai cadavrele cu certificate de deces pot fi îngropate sau incinerate. Din păcate, este foarte greu să le obțineți astăzi din cauza războiului ”, explică Pobedonotstseva.

Sursa foto: NV.ua

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre