Ion Iliescu, primul președinte după Revoluţia din 1989, a declarat într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în luna mai 2014, că știe ce planuri are liderul Rusiei, Vladimir Putin, cu România.
Ion Iliescu a spus care va fi mișcarea lui Putin față de România. Iată ce a declarat
În acele momente, situația dintre Rusia și Ucraina era tensionată la cote maxime, din cauza anexării cu forța a Crimeii de către Federația Rusă în luna martie, 2014, și se punea problema, ca și acum, dacă Putin va încălca și alte granițe.
Ion Iliescu, școlit la Moscova în anii ’50 și președinte al României timp de un deceniu, a susținut la acel moment că nu ar trebui să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei.
„Evoluţia situaţiei din Rusia, destrămarea ca atare a statului rus, a generat procese interne ce au condus şi la o stare negativă a situaţiei economico-sociale din ţară. Şi toată această răbufnire a ruşilor în legătură cu Ucraina se datorează acestei stări de spirit. Acolo e o afacere internă, vorbim de fosta URSS, Ucraina a fost prima structură a statului rus şi ei se folosesc de aceste precedente istorice. Sigur, e o evoluţie negativă care pentru noi e îngrijorătoare întrucât se află în vecinătate”, consideră fostul preşedinte al României, citat de Adevărul.
Iliescu nu îl vede pe Putin capabil să pornească un conflict între Rusia şi forţele NATO
„Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie”.
Putin nu are cum să treacă peste niște limite, crede Iliescu
„Totuşi, noi am avut o anumită înţelegere chiar cu Putin în legătură cu normalizarea relaţiilor dintre ţările noastre. Nu-şi pot permite să treacă dincolo de nişte limite. Ei păstrează anumite reticenţe în legătură cu Moldova şi cu Transnistria, dar nu-şi pot permite mai mult. Iar ancorarea noastră în alianţa militară NATO şi alianţa politică europeană ne asigură securitate şi stabilitate”, a conchis Ion Iliescu.
În contextul actual, fostul președinte nu a oferit presei niciun fel de declarație. Ion Iliescu s-a retras din viața publică.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook