Simona Ionescu / Redactor Șef

O analiză excepțională din Washington Post, care dă la o parte cortina confruntării SUA-Rusia, via Ucraina. Merită citită!

O analiză excepțională din Washington Post, care dă la o parte cortina confruntării SUA-Rusia, via Ucraina. Merită citită!
Jurnalistul Peter Pry, editorialist la The Washington Post, a publicat o analiză asupra situației din Ucraina care a generat un conflict major și periculos.

Ziaristul american nu se sfiește să critice politica președintelui  Joe Biden în această criză și să prezinte motivele pe care le are Rusia pentru poziția războinică adoptată. Are, totodată, temerea că strategia președintelui Biden ar putea declanșa al treilea război mondial, în care se pot folosi chiar arme nucleare.

Vă invit să citiți cu atenție niște ample fragmente din acest articol din The Washington Post, preluate din traducerea făcută și publicată de un coleg de la Evenimentul istoric. La finalul articolului, probabil că vă veți aminti și că Ucraina este condusă de un fost actor.

Istoria se repetă?

„În 1914, un singur glonț tras în pieptul Arhiducelui Ferdinand de către un terorist sârb a dus la declanșarea rapidă și neașteptată a Primului Război Mondial.

Austro-Unguria și-a mobilizat armatele pentru a pedepsi Serbia. Rusia a mobilizat armatele pentru a apăra Serbia, „fratele mai mic slav” . Germania s-a mobilizat, apoi Franța, apoi Marea Britanie, iar până în 1918 erau 40 de milioane de victime, din care 15-22 de milioane de morți.

Acum, eforturile prost concepute ale președintelui Biden de a salva Ucraina de invazia rusă ar putea declanșa un conflict mult mai mare, poate chiar nuclear- al treilea război mondial.

După ani de negare, Washington pare să înțeleagă în sfârșit că, urmare a crizei ucrainene în curs, Rusia și China sunt cu adevărat aliate, pregătite să coordoneze agresiunea împotriva Europei, Asiei și Americii.

Ucraina în NATO e o amenințare pentru Rusia

Interesele strategice ale Rusiei în Ucraina în 2022 sunt mult mai mari decât au fost interesele strategice ale Rusiei în Serbia în 1914:

  • Intrarea Ucrainei în NATO, oficială sau de facto, Rusia o percepe ca o amenințare existențială, deoarece rachetele, forțele aeriene și armatele NATO avansate în estul Ucrainei ar fi la numai 300 de mile de Moscova, o țintă ușoară pentru un atac surpriză;
  • Teritoriul ucrainean este străbătut de conductele rusești de petrol, care reprezintă o sursă majoră de venituri a Moscovei;
  • Ucraina, potrivit dictatorului rus, președintele Vladimir Putin, este „fratele slav” al Rusiei și, ca parte a fostei Uniuni Sovietice, aparține unui Nou Imperiu Rus.

  • Ucraina, dacă va fi anexată de Rusia, va permite Moscovei să își mute rachetele, forțele aeriene și armatele în vestul Ucrainei și Belarus, de-a lungul întregii granițe de est a Poloniei membre NATO, prezentând un vârf de lance de oțel care ar putea trece prin NATO până la Canalul Mânecii, așa cum a amenințat URSS să facă în timpul Războiului Rece.

Interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, o combinație de preocupări defensive legitime și planuri agresive ilegitime, depășesc cu mult voința politică sau capacitatea militară a NATO de a apăra Ucraina.

O confruntare militară s-ar putea sfârși rău pentru SUA

Departamentul de Apărare al SUA și RAND Wargames arată că Rusia poate depăși Ucraina și statele NATO din prima linie din Europa de Est în 72 de ore.

Analiza RAND arată că o invazie rusă a statelor baltice ale NATO nu poate fi învinsă, chiar dacă Statele Unite recurg la arme nucleare tactice.

Rusia are un avantaj covârșitor în ceea ce privește armele nucleare tactice, aproximativ 2.000-8.000 de focoase față de 180 de focoase tactice din SUA, toate având sediul în Europa.

În plus, focoasele nucleare rusești sunt mai avansate din punct de vedere tehnologic (…)

Biden face „o joacă riscantă cu focul nuclear”

Strategia domnului Biden de a descuraja invazia rusă prin înarmarea masivă a Ucrainei e o joacă riscantă cu focul nuclear.

Moscova ar putea folosi înarmarea Kievului de către Washington ca pretext pentru a invada Ucraina la granița cu statele NATO din apropiere, care furnizează și arme pentru a izola Ucraina și a extinde frontierele „defensive” ale Rusiei.

Domnul Biden a trimis câteva mii de soldați pentru a suplimenta cei 8.500 de militari americani răspândiți de-a lungul graniței de est a NATO, în unități mici. Acestea sunt menite să descurajeze invadarea NATO de către cei 120.000 de soldați ruși comasați la granița cu Ucraina, susținute de armata rusă de peste un milion.

Prezența militară a SUA nu reprezintă o apărare practică a NATO. SUA și aliații săi din NATO ar fi copleșiți într-un război convențional.
Forțele americane desfășurate în Europa de Est și la granița Ucrainei sunt un „tripwire” pentru a descuraja Rusia să invadeze NATO prin amenințarea escaladării nucleare. Cu toate acestea, escaladarea nucleară este punctul forte strategic al Rusiei.

Șansele ca Rusia să câștige ușor al treilea război mondial în Europa

Detonat la 70 de kilometri înălțime deasupra sediului NATO din Bruxelles, câmpul EMP ar întrerupe rețelele electrice și ar paraliza forțele militare NATO din Polonia până în Marea Britanie, întinzînd un covor roșu pentru o invazie rusă. Trupele americane și 30.000 de civili care fug din Ucraina ar deveni prizonieri. Tancurile rusești ar putea ajunge în Canalul Mânecii în câteva zile.

După un atac EMP, SUA ar descoperi că nu au arme nucleare tactice. Chiar dacă unele sisteme de livrare supraviețuiesc EMP, este îndoielnic că orice guvern european gazdă ar permite o lovitură nucleară tactică împotriva Rusiei de pe teritoriul său, temându-se de represalii nucleare.

Rusia ar putea fi capabilă să distrugă NATO fără al treilea război mondial și deja fracturează NATO cu ajutorul crizei ucrainene. Germania, „omul puternic” al NATO european, este criticată pentru că a refuzat să trimită arme în Ucraina, din cauza dependenței Germaniei de gazul natural rusesc.

Cu toate acestea, poate că Berlinul se teme să alimenteze războiul Ucraina pentru că, pe parcursul secolului trecut, Berlinul a fost de partea învinsă a două războaie mondiale. Poate că Germania își amintește de orașele ei distruse, femeile violate și ocupația rusească, își amintește și de cele 5-7 milioane de morți.

Ce ar trebui făcut?

NATO nu a fost niciodată mai fragilă din punct de vedere militar și psihologic. Cu cât NATO se apropie mai mult de un război cu Rusia, alianța se va fractura din ce în ce mai mult spre dezintegrare.

Domnul Biden ar trebui să:

  • Încheie criza ucrainenă promițând că NATO nu va include Ucraina și nu se va extinde spre est;
  • Ar trebui să încerce să facă din Rusia un partener strategic sau măcar o țară neutră în Noul Război Rece cu China;
  • Să comande ajungerea din urmă a capacităților rusești de arme nucleare.

Ursul rusesc, prieten sau dușman, respectă numai puterea”, scrie Peter Pry în The Washington Post.

https://www.washingtontimes.com/news/2022/feb/17/russia-could-win-world-war-iii-in-europe-with-nucl/

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre