Simona Ionescu / Redactor Șef

Lovitură teribilă pentru prințul Andrew. Chiar mama sa, Regina  Elisabeta II l-a „decapitat”

Lovitură teribilă pentru prințul Andrew. Chiar mama sa, Regina  Elisabeta II l-a „decapitat”
Regina îi dă o lovitură teribilă propriului fiu. Ea a decis să îi ia titlul prințului Andrew. Acesta  nu va mai folosi titlul „oficial” de „Alteța Sa Regală” (ASR) și își pierde toate rolurile militare și „umbrela regală”. Efectele, pentru ducele de York sunt devastatoare. În noul context, el va trebui să facă față procesului pentru agresiune sexuală intentat de Virginia Roberts ca „simplu cetățean”.

Prințul Andrew nu va mai fi cunoscut drept Alteța Sa Regală „în nicio calitate oficială”, deoarece Regina l-a abandonat, joi seară. Andrew, care rămâne Duce de York, își pierde, de asemenea, titlurile militare și „umbrela” regală sub care a fost până la această decizie „cu aprobarea și acordul Reginei”, au declarat oficiali ai Palatul Buckingham într-o declarație concisă, citată de Daily Mail.

Palatul Buckingham a anunțat decizia Reginei de a-l scoate pe Andrew din stalul regal într-o declarație publicată în această după-amiază. „Cu aprobarea și acordul Reginei, afilierile militare ale Ducelui de York și patronatele regale au fost returnate Reginei”, se spune în document. „Ducele de York va continua să nu-și asume nicio îndatorire publică și să apără în acest caz ca cetățean privat”, se mai arată în comunicat.

Prințul Andreu nu mai e ASR, dar la  Palat va fi scutit să afcă reverențe

Astfel, fiul reginei devine al 5-lea reprezentant regal din istoria recentă care nu mai folosește oficial titlul de ASR, după prințesa Diana și Sarah, ducesa de York, care și-au pierdut privilegiul după divorț, în timp ce prințul Harry și Meghan Markle au renunțat pur și simplu, în urma acordului Megxit cu regina.

Dar, la fel ca Harry și Meghan, Andrew își va păstra titlul în mod privat în interiorul zidurilor Palatului, ceea ce înseamnă că nu va trebui să înceapă să se încline în fața tuturor membrilor familiei care dețin în continuare titlurile ASR.

Se anunță un proces devastator pentru ducele de York

Decizia de a rupe legăturile militare ale lui Andrew se anunță dureroasă pentru veteranul Royal Navy, care a servit cu distincție ca pilot de elicopter în timpul războiului din Falkland.

Aceasta vine în ziua următoare după ce un judecător din SUA a respins fără echivoc cererea prințului de renunțare la cazul de abuz sexual, lăsându-l în fața perspectivei de a fi interogat timp de șapte ore în fața camerei video cu întrebări jenante despre orice, de la viața sa privată și chiar până la cea sexuală.

Andrew a fost îndemnat să cadă la o înțelegere cu acuzatorul său, Virginia Roberts „de dragul mamei sale”, care își sărbătorește Jubileul de platină în acest an.

Regina, prsată de veterani să-i retragă titlurile lui Andrew

O sursă regală a spus că problema a fost discutată pe larg în familia regală, ceea ce face probabil ca Prințul de Wales, precum și Andrew, să fi fost implicați în discuții pe această temă.  Palatul a spus anterior că rolurile militare ale ducelui au fost suspendate după ce acesta a renunțat la funcțiile publice în 2019. Dar, până ieri, el și-a păstrat rolurile, inclusiv poziția de colonel al Gărzii Grenadier, unul dintre cele mai vechi regimente emblematice din  armata britanică.

Celelalte titluri militare onorifice ale sale erau: ​​comodor onorific al RAF Lossiemouth;  colonel-șef al Regimentului Regal Irlandez;  colonel-șef al Corpului școlar de arme de calibru mic;  comodor-șef al brațului aerian al flotei;  colonel regal al Royal Highland Fusiliers;  colonel-șef adjunct al The Royal Lancers (Regina Elisabeta) și colonel regal al Regimentului Regal al Scoției.

Decizia anunțată de Palatul Buckingham vine după ce peste 150 de veterani și-au unit forțele pentru a-și exprima indignarea, scriindu-i Reginei pentru a cere ca Andrew să fie înlăturat din funcțiile militare de onoare deținute.

Acuzându-l pe duce că a discreditat serviciile cu care este asociat, cei 152 de foști membri ai Marinei Regale, RAF și Armatei au spus că „în cazul în care acesta ar fi un ofițer militar superior, este de neconceput că ar mai fi rămas în funcție”. Regina, care este șeful forțelor armate, are între prerogativele ei inclusiv numirile militare onorifice.

Regina este „foarte tristă” dar pragmatică

O serie de experți și comentatori regali au spus că decizia de joi seara este cel mai puternic semnal posibil pe care Regina l-ar putea trimite celui de-al doilea fiu al ei. Fostul corespondent regal al BBC, Peter Hunt, a scris în The Spectator:

„Așa arată o dezicere a casei regale atunci când ești al nouălea în rând la tronului britanic. Prințul Andrew este total în derivă. De la naștere, a fost numit Alteța Sa Regală. Înlăturarea titlului ASR, la vârsta de 61 de ani, va bulversa  un fiu al Reginei care nu își poartă statutul regal cu ușurință în aceasta perioadă”.

Pe de altă parte, Dickie Arbiter, un fost asistent secretar de presă al Palatului Buckingham, a declarat pentru The Times că Regina ar fi „foarte tristă” în legătură cu decizia de a-i retrage titlurile. El a adăugat: „Dar ea este pragmatică. Este vorba despre protejarea intereselor instituției. Andrew este acum într-adevăr total descoperit”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre