Simona Ionescu / Redactor Șef

Luptătoarea blondă din Israel, fapte de eroism la 25 de ani. A reușit să își salveze localitatea

Luptătoarea blondă din Israel, fapte de eroism la 25 de ani. A reușit să își salveze localitatea
Violențele din Israel din ultimele zile pun pe tapet adevărate povești de groază, dar și de eroism. În timp ce numărul victimelor din rândul civililor, și nu numai, continuă să crească, faptele eroice ale unor tineri care și-au apărat cu prețul vieții locul și pământul, impresionează până la lacrimi.

Un tată israelian care și-a văzut fiica în lupte dezvăluie cum eroina sa a intrat în acțiune pentru a lupta împotriva teroriștilor Hamas și a-și salva kibutz-ul. Nu a ezitat nicio secundă, conștientă că faptele ei o pot costa viața. Dar și de faptul că o inacțiune ar putea costa viața tuturor locuitorilor kibutz-ului respectiv.

Când zgomotul exploziilor a spulberat liniștea și pacea sâmbătă dimineață devreme, oamenii au fugit să se adăpostească.  Pentru locuitorii obișnuiți cu schimburile de focuri de pe fâșia Gaza, ar fi fost un exercițiu pentru care erau de multă vreme antrenați.

Kibutz-ul Nir Am se găsește la numai 500 de metri de fâșia Gaza

În timp ce sirenele de alarmă au sunat la 6.30 dimineața, toată lumea din Nir Am – un kibutz aflat la doar 500 de metri de graniță – s-a îndreptat către adăposturi. Inbal Liberman, în vârstă de 25 de ani, li s-a alăturat, dar ea a auzit curând alte sunete și a înțeles că erau atacați, zgomotele nefiind cele ale tragerilor frecvente de rachete auzite de obicei în zonă.

Kibutz-ul care a ținut piept teroriștilor

Tânăra nu a stat pe gânduri și a intrat în acțiune, alergând pentru a debloca arsenalul militar al localității și pentru a distribui arme celor 12 locuitori ai kibutz-ului. În loc să aștepte să fie atacată, Inbal – prima femeie coordonatoare de securitate militară din kibutz – a reușit să organizeze un răspuns care a făcut din așezarea lor o fortăreață de nepătruns, scrie Daily Mail.

Ofer Liberman, tatăl ei, a povestit că după ce s-a întrerupt curentul din cauza rachetelor, fiica sa a ordonat să nu fie restabilită electricitatea, astfel încât nimeni să nu poată deschide porțile kibutz-ului. Apoi ea a luat decizia „să-i înarmeze și să-i plaseze în poziții” pe oameni.

Inbal Liberman a știut cum să își organizeze concetățenii din Kibutz pentru a contracara cu succes atacul trupelor Hamas

Ea și-a plasat echipa de luptători în poziții defensive și a conceput ambuscade. Câteva minute mai târziu, oameni înarmați ai Hamas s-au apropiat. Echipa coordonată de Inbal Liberman a deschis focul, ucigând doi și rănind pe altul înainte să se apropie și mai mulți atacatori.

Luptătoarea din Israel, fapte de eroism la 25 de ani

O bătălie aprigă a avut loc timp de aproximativ trei ore înainte ca forțele de securitate israeliene să sosească la fața locului. Dar acțiunile curajoase ale lui Inbal au însemnat că grupul a reușit să-i împiedice teroriștii Hamas care avansau. „A fost minunat. Soțul meu a făcut parte din unitatea de așteptare care a lucrat pentru a preveni mai multe victime, a declarat Ilit Paz, coordonatorul cultural al Nir Am. Inbal a luat decizia de a nu aștepta și riposta operațional. Faptul că au făcut-o devreme a prevenit zeci de victime”, mai arată sursa citată.

Niciunul dintre rezidenții kibutz-ului nu a fost rănit în timp ce un număr de atacatori au fost uciși. Anumite surse indică un număr de 25 de morți. Luptătoarea din Israel a scris pe rețelele de socializare: „Încă nu pot înțelege totul… Atâția oameni sunt încă pe teren, luptă pentru viața lor, și au fost mult mai mulți, luptă lângă mine și în jurul meu”.

Sursa foto: Instagram, Daily Mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre