Simona Ionescu / Redactor Șef

MAE avertizează: cod roșu de caniculă în Grecia. Există și risc de producere a incendiilor

MAE avertizează: cod roșu de caniculă în Grecia. Există și risc de producere a incendiilor
Veste neplăcută pentru românii care și-au propus să plece în vacanță în Grecia sau tranzitează această țară. Potrivit Serviciului local de Meteorologie din Republica Elenă, canicula abia acum începe.

Avertizarea de călătorie pentru Grecia este în vigoare până pe data de 17 iulie. Meteorologii anunță că temperaturile pot ajunge chiar și la 43 de grade Celsius și a fost instaurat cod roșu de caniculă.

Din cauza gradului scăzut de umiditate, pot să apară incendiile

De asemenea, autoritățile elene au emis și o avertizare privind apariția incendiilor forestiere. Specialiștii susțin că acestea se pot produce ca urmare a temperaturilor mai ridicate cu până la șapte grade decât media normală. La apariția incendiilor contribuie și gradul de umiditate al crengilor, vegetație, frunze și ace pin este foarte scăzut, dar și intensificarea vitezei vântului.

Nimeni nu are voie să facă foc în aer liber

Nu în ultimul rând, MAE le reamintește cetățenilor români că, potrivit legislației elene, nimeni nu are voie să aibă o activitate în aer liber care să producă scântei sau foc și astfel să se producă vreun focar de incendiu. Cine încalcă legea, va fi grav sancționat.

Cod roșu de caniculă în Grecia

Unde puteți cere ajutor

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Există și un număr de telefon de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Românii care vor să călătorească în Grecia au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”

Toți românii care doresc să călătorească în străinătate, pot găsi informațiile de care au nevoie dar și sfaturi de călătorie consultând aplicația „Călătorește în siguranță”. De asemenea Ministerul Afacerilor Externe recomandă să vizitați și paginile atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteoalarm.org, www.mae.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre