După ce Daniel Băluță a vrut să consolideze Planșeul Unirii din cauză că acesta era în pericol de prăbușire, după ce a obținut finanțare de la Guvern, Nicușor Dan a refuzat să îi elibereze autorizațiile necesare. Primarul Sectorului 4 s-a supărat și a spus că pasează responsabilitatea către Primăria Capitalei.
Între timp însă, primarul Băluță a găsit metoda prin care să ocolească necesitatea autorizației de la Nicușor Dan. În acest sens, soluția administrativă găsită a fost asocierea cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Acesta din urmă a dat autorizația necesară, astfel că lucrările la Planșeul Unirii au început oficial pe 14 octombrie.
Peste 60.000 de autoturisme traversează zilnic Planșeul vechi de 100 de ani
Situația gravă, recunoscută și de experți, nu suporta amânare, căci Planșeul Unirii este vechi de 100 de ani, iar tranzitul în zonă este imens. Aproximativ 60.000 de autoturisme traversează zilnic zona, care este în pericol de prăbușire în anumite locuri.
„Cu certitudine, unele zone din planșeul podului peste râul Dâmbovița se constituie în ceea ce se poate numi *pericol public*, întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieți omenești”, se arată în punctul de vedere al expertului tehnic din data de 27.09.2024.
Nicușor Dan vrea oprirea proiectului, așa că a făcut circ cu Poliția
În tot acest timp în care expertul tehnic spunea clar, negru pe alb, că reabilitarea Planșeului nu mai suportă amânare, Nicușor Dan spunea că nu există opinia unui expert, care să îi transmită lui că există un pericol.
Cu toate că finanțarea pentru reabilitare de 750 de milioane de lei vine de la Guvernul Ciolacu, la propunerea lui Daniel Băluță, Nicușor Dan este nemulțumit și vrea cu orice preț oprirea proiectului, astfel că a venit cu Poliția la Planșeu, generând un adevărat circ.
Edilul Capitalei, „pornit” pe gardurile lui Băluță
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a apărut și el la Piața Unirii, cu echipa sa de polițiști locali, hotărât să demonteze gardurile montate de Primăria Sectorului 4. Cu un aer de „restabilitor al ordinii”, a dat ordin ca lucrările să fie oprite și gardurile să dispară.
Polițiștii din Sectorul 4 nu s-au lăsat intimidați și au sunat la 112, acuzându-l pe primar că instigă la violență și infracțiuni. În timp ce autoritățile se duelau, zona a devenit rapid un câmp de bătălie birocratică, cu toată agitația aferentă.
Prefectul Capitalei a susținut proiectul, Negoiță și Băluță au „ocolit” problema Nicușor Dan
Prefectul Capitalei, Mihai Toader, a subliniat urgența reabilitării planșeului din Piața Unirii, accentuând că aceasta este o lucrare esențială pentru siguranța publicului, deși va provoca disconfort semnificativ în trafic.
Între timp, primarii Sectoarelor 3 și 4, Robert Negoiță și Daniel Băluță, au reușit să rezolve problema, în ciuda întârzierilor cauzate de Nicușor Dan. Mai exact, Primăria Sectorul 3 a emis Autorizația de Construire pe 11 octombrie 2024, la solicitarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea, prin Primăria Sectorului 4 al Municipiului București.
Documentul autorizează executarea lucrărilor de construire pentru proiectul: Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a “Planșeului de acoperire a Râului Dâmbovița în Piața Unirii”.
Nicușor Dan „a uitat” că a recunoscut pericolul înainte de alegeri
Controversa din jurul lui Nicușor Dan aduce aminte de personajele hilare ale lui Caragiale, care se pierd în propriile contradicții. În 2022, cu privirea către viitoarele alegeri din 2024, primarul a fost de acord cu reabilitarea planșeului din Piața Unirii, recunoscând gravitatea problemelor structurale.
Sub semnătura sa, Primăria Generală a aprobat un parteneriat cu Sectorul 4, iar un Raport de Aprobat, acum scos la iveală de Gândul, sublinia importanța lucrărilor urgente necesare, menționând că „proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, ce nu poate fi amânat”.
Între timp, doi ani mai târziu, situația pare că s-a rezolvat miraculos, fără intervenție, căci Planșeul nu mai este un pericol. Ce puțin asta a susținut Nicușor Dan, afirmând că „la planșeul Unirii, deocamdată nu suntem în situația de pericol public”. Într-un final, totul a culminat astăzi, odată cu scandalul monstru iscat chiar de către edilul Capitalei la celebrele garduri pe care le-a vrut demolate.
La această oră – 19.00 – primarul Nicușor Dan a revenit pe șantier și a cerut Poliției Naționale să îl ajute să oprească lucrările și polițiștii locali ai Primăriei Capitalei să ridice gardurile. Ofițerii de la Poliția Municipiului București i-au cerut primarului general documentele pentru a le studia și compara cu cele depuse de primarul Sectorului 4.
Nicușor Dan a chemat escavatoare și vrea să intre ele să dărâme gardurile. Acuză Poliția Națională că „a dispărut cu documentele”. Doar că primarul general nu știe că acei polițiști nu pot lua nicio măsură legală fără să investigheze. Nu există plângere penală, ba mai mult, problema în sine reprezintă un litigiu civil asupra căruia trebuie să se pronunțe o instanță.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook