Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâine, 15 noiembrie, intrăm în Postul Crăciunului. Tradiții ce trebuie respectate cu sfințenie

Mâine, 15 noiembrie, intrăm în Postul Crăciunului. Tradiții ce trebuie respectate cu sfințenie
Crăciunul nu se primește cum trebuie dacă nu este ținut Postul acestei mari Sărbători, care începe pe 15 noiembrie.

Potrivit rânduielilor bisericești, postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie.

Pe 15 noiembrie intrăm în Postul Crăciunului. Tradiții ce trebuie respectate cu sfințenie

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai ușoare posturi de peste an, pentru că sunt multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin. Ultima zi din această lună în care mai putem consuma produse de dulce este 14 noiembrie când, spun Sfinții Părinți, se lasă sec pentru Postul Crăciunului. Dacă însă ziua de 14 noiembrie cade miercuri sau vineri, se va lăsa sec cu o zi mai devreme.

În toate zilele săptămânii puteți consuma ulei, mai puțin lunea, miercurea și vinerea, când nu se mănâncă preparate pregătite cu ulei și nu se consumă vin.

Dezlegare la pește pe 21 noiembrie, când se prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Prima dezlegare la pește este pe data de 21 noiembrie, când întreaga creștinătate sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Indiferent dacă această sărbătoare cade miercuri sau vineri. De asemenea, este dezlegare la pește și pe 30 noiembrie, dar și pe 4, 5 ,6 ,7, 9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, atunci când Biserica Ortodoxă îi cinstește pe cei mai importanți sfinți.

Rugăciune care se citește în Postul Crăciunului

De asemenea, există și o rugăciune care se citește în acest post și este aducătoare de mari bucurii și sănătate.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe,

Cel ce mai înainte ai întocmit. Prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum.

Pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă.

Spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţă asupra păcatului;

Ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.

Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Sursă foto: ziarul lumina

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre