Simona Ionescu / Redactor Șef

Marele Francis Ford Coppola vrea șterse declarațiile femeilor care îl bagă în mișcarea #metoo. Cere și 15 milioane de dolari

Marele Francis Ford Coppola vrea șterse declarațiile femeilor care îl bagă în mișcarea #metoo. Cere și 15 milioane de dolari
Francis Ford Coppola a luat atitudine și deschide un proces de răsunet, în cadrul căruia cere minim 15 milioane de dolari în daune. Marele regizor e hotărât să închidă gura celor ce comentează.

După ce imaginea i-a fost pătată în urma scandalului recent, Francis Ford Coppola deschide un proces de răsunet. Întregul scandal în care a fost implicat regizorul în vârstă de 85 de ani a fost amplificat de la un articol publicat în revista „Variety” în luna iulie, care raporta comportamente nepotrivite pe platourile de filmare de la „Megalopolis”. 

În material, publicația a citat surse anonime care afirmau că regizorul ar fi încercat să sărute actrițele figurante într-o scenă dintr-un club de noapte care erau „fără sutien” sau „îmbrăcate sumar”. Sursa ar fi declarat de asemenea că, după mai multe încercări, Coppola ar fi luat un microfon și ar fi spus cu voce tare: „Îmi pare rău dacă mă apropii de tine și te sărut. Știți că este doar pentru plăcerea mea.”

Coppola acuză revista de calomnie și cere bani grei

Supărat de acuzații, Francis Ford Coppola dă în judecată publicația Variety pentru calomnie. Procesul, care a fost intentat la Curtea Superioară din California, Los Angeles, miercuri, 11 septembrie,  îi nominalizează pe cei de la Variety și pe editorii executivi Tatiana Siegel și Brent Lang. Siegel și Lang apar ca autori ai articolului, care a fost inițial publicat pe 26 iulie 2024 și este încă disponibil pe site-ul Variety.

Coppola cere 15 milioane de dolari daune de la revista Variety
Foto: People

În proces, Coppola susține că publicația știa că acuzațiile aduse împotriva sa erau „false” și că acestea au fost făcute pentru a „dăuna reputației lui Coppola și a-i provoca suferință emoțională severă.” El afirmă, de asemenea, că „a fost provocat un prejudiciu” și solicită despăgubiri de cel puțin 15 milioane de dolari și un proces cu juriu.

Coppola: „Le-am arătat constant cel mai profund respect și recunoștință”

„Nimic din cariera mea de peste 60 de ani nu poate egala călătoria extrem de dificilă, dar triumfătoare din punct de vedere artistic, de a aduce „Megalopolis” pe ecrane. A fost o colaborare a sute de artiști, de la figuranți la vedete de prim rang, cărora le-am arătat constant cel mai profund respect și recunoștință”, se arată în declarație.

Francis Ford Coppola e hotărât să își spele imaginea, astfel că a deschis un proces răsunător

„Să văd eforturile noastre colective pătate de raportări false, imprudente și iresponsabile este devastator. Nicio publicație, mai ales una cu tradiție în industrie, nu ar trebui să fie încurajată să folosească înregistrări video ascunse și surse anonime în urmărirea propriului câștig financiar”, a continuat regizorul. „Deși nu am intenția să duc această dispută în mass-media, îmi voi apăra cu fermitate reputația și am încredere că instanțele îi vor trage la răspundere.”

Alte actrițe i-au luat apărarea lui Coppola

Documente incluse în proces reclamă și includerea în articolul Variety a unor înregistrări video, aparent din scena respectivă, în care Coppola pare să sărute și să danseze cu actrițele de figurație în timp ce filmează într-un club de noapte. Siegel și Lang au scris că video-ul confirma afirmațiile că Ford Coppola încerca să sărute actrițele, afirmații care au apărut inițial într-un articol al The Guardian pe 14 mai.

Actrița figurantă Rayna Menz, care apare în filmare, a contestat afirmațiile împotriva lui Coppola într-un mesaj pe Instagram. Menz a declarat publicației soră a Variety, Deadline, că regizorul „a fost doar profesionist, un domn, era ca un bunic italian simpatic, alergând pe platou.”

Regizorul e hotărât să își spele imaginea

În dosarele judiciare, avocații lui Coppola au afirmat că înainte de a intenta procesul, regizorul „a furnizat dovezi către Variety că acuzațiile de mai sus erau false și Coppola a solicitat retragerea acestora. Variety a refuzat și a insistat. A repetat aceleași acuzații, subliniind astfel răutatea sa față de Coppola. Pentru a-și curăța numele și a obține o determinare publică a falsității acuzațiilor Variety, Coppola a intentat acest proces.”

„Megalopolis” este o epopee science fiction cu Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Giancarlo Esposito și DB Sweeney în distribuție. Filmul a fost proiectat pe 9 septembrie la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, în prezența lui Coppola și a starurilor filmului.

Lansarea peliculei este programată pentru 27 septembrie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre