Simona Ionescu / Redactor Șef

Marte a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din istorie, care a ținut șase ore. Iată ce l-a provocat

Marte a fost zguduită de cel mai puternic cutremur din istorie, care a ținut șase ore. Iată ce l-a provocat
Cel mai puternic cutremur înregistrat pe Marte, care a avut loc anul trecut, pe 4 mai, nu a lăsat urme vizibile pe suprafața Planetei Roșii.

Pe 4 mai 2022, modulul InSight Mars Lander al NASA a detectat un cutremur de 4,7 grade, cel mai mare cutremur detectat de misiune, numit S1222a. Alte două cutremure mari au fost cauzate de impactul cu un meteorit la suprafață.

Potrivit informațiilor oferite de space.com, cel mai puternic cutremur de până acum care a zguduit violent planeta Marte nu s-a produs din cauza prăbușirii unui asteroid, ci mai degrabă din cauza forțelor tectonice din interiorul planetei, au anunțat recent oamenii de știință. Noile descoperiri arată că Planeta Roșie este mai activă din punct de vedere seismic decât se credea până acum.

De cinci ori mai puternic decât precedentul, care a avut loc în 2021

La 4 mai 2022, modulul de aterizare InSight al NASA, acum retras, a înregistrat un cutremur cu magnitudinea 4,7, de cinci ori mai puternic decât precedentul record de magnitudine 4,2, pe care InSight l-a măsurat în 2021. Spre deosebire de majoritatea cutremurelor de pe Marte, care încetează într-o oră, reverberațiile cutremurului au continuat timp de șase ore, un record, marcând cel mai puternic și mai lung cutremur înregistrat vreodată pe o altă planetă.

Au fost detectate peste 1300 de cutremure

După ce a aterizat în Elysium Planitia de pe Marte în noiembrie 2018, Insight a detectat peste 1.300 de cutremure pe Marte, dintre care cel puțin opt au fost atribuite impactului cu asteroizi. Semnalul cutremurului masiv din mai 2022, măsurat de un seismometru sensibil aflat la bordul modulului de aterizare, a fost similar cu altele cauzate de impactul cu un asteroid.

Cel mai mare cutremur de pe planeta Marte a durat șase ore. Sursă foto: descopera.ro

Astfel că oamenii de știință au început să caute un crater proaspăt, cu o lățime de 300 de metri, pe Marte și un penaj de praf, ambele fenomene care ar fi apărut imediat după impactul cu un asteroid. Echipe din India, China, Europa și Emiratele Arabe Unite au căutat acești indicatori cu ajutorul orbitelor lor respective care se învârteau în jurul planetei Marte, dar nu au fost găsiți niciodată, spun oamenii de știință. De aceea, după luni de căutări, oamenii de știință au ajuns la concluzia că seismul a fost de origine tectonică.

„Într-o zi, aceste informații ne-ar putea ajuta să înțelegem unde ar fi sigur pentru oameni să trăiască pe Marte”

Cutremurul detectat de InSight a fost probabil cauzat de eliberarea unei tensiuni vechi de miliarde de ani în interiorul crustei lui Marte, care s-a format și a evoluat din cauza răcirii și contracției diferitelor părți ale planetei în ritmuri diferite, potrivit noului studiu.

„Încă nu înțelegem pe deplin de ce unele părți ale planetei par să aibă tensiuni mai mari decât altele, dar rezultate ca acestea ne ajută să investigăm mai departe. Într-o zi, aceste informații ne-ar putea ajuta să înțelegem unde ar fi sigur pentru oameni să trăiască pe Marte și unde ar fi bine să evitați!”, a declarat Benjamin Fernando, cercetător postdoctoral la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre