Simona Ionescu / Redactor Șef

Masacrul din Praga. David Kozak, care a comis și crime în serie, a fost influențat de filmul „Studentul din Praga”?

Masacrul din Praga. David Kozak, care a comis și crime în serie, a fost influențat de filmul „Studentul din Praga”?
Studentul David Kozak, cel care a comis masacrul de la Praga, suferea de "probleme psihice". Este prima concluzie la care au ajuns anchetatorii. În jurnalul său, principala nemulțumire a tânărului de 24 de ani părea să fie că "toată lumea îl urăște și probabil că va continua să o facă". Motivarea gestului său este intens analizată. Poate avea legătură și cu un film de artă.

Faptele care dovedesc problemele psihice ale studentului

Mâine, în Cehia e zi de doliu național în urma masacrului din Praga. Oamenii sunt șocați de cele întâmplate la Facultatea de Filosofie și Istorie, joi, în plină zi. Se pun flori și lumânări la locul masacrului, unde și-au pierdut viața 14 tineri. Ancheta polițiștilor cehi s-a extins și s-au aflat lucruri inimaginabile.

La 17 decembrie, David Kozak, autorul masacrului, a scris: „Urăsc lumea și vreau să las cât mai multă suferință, cât mai multă suferință posibil. Creaturi blestemate”.

Rândurile scrise de Kozak pe rețelele de socializare conturează o imagine a intențiilor sale și se crede că s-a inspirat din atacuri în masă comise anterior.

Tânărul student la Istorie a scris în „jurnalul meu de viață”, de pe Telegram, că vrea să comită crime. „Vreau să împușc oameni într-o școală și poate să mă sinucid”.

La momentul respectiv, el a declarat că era inspirat de o rusoaică în vârstă de 14 ani, Alina, care a efectuat un atac similar la începutul acestei luni.

Întotdeauna mi-am dorit să ucid, credeam că voi fi un maniac. Apoi mi-am dat seama că uciderea în masă era mult mai profitabilă decât crimele în serie. După cum am spus, am așteptat, am visat, am vrut… Dar Alina m-a împins să o fac. A fost ca și cum ar fi coborât din cer să mă ajute”.

Întâi și-a executat vicimele ca un criminal în serie

Exact așa cum a scris că nu-l satisfac crimele în serie, exact asta a încercat înaintea masacrului de la facultate. Inițial au fost suspiciuni, acum anchetatorii au obținut și câteva probe.

Pe 15 decembrie, David Kozak a împușcat un tată în vârstă de 32 de ani și pe fiica sa în vârstă de două luni într-o pădure din Klanovice, în apropiere de Praga. Atunci, polițiștii n-au identificat criminalul.

În acea zi, peste 250 de polițiști au fost trimiși să cerceteze locul și a fost folosit un elicopter cu termoviziune pentru a cerceta zona împădurită, dar atacatorul nu a fost găsit. Azi, numeroși investigatori au revenit la fața locului pentru a încerca să găsească orice dovadă materială care să facă legătura între crima din pădure și atacatorul David Kozak din Praga.

A doua crimă a fost comisă de Kozak joi, 21 decembrie, în orașul său natal Hostoun, chiar înainte de a merge la facultatea sa, unde a comis masacrul. Victimă a fost tatăl său, găsit mort când polițiștii s-au dus la el acasă, după atacul din Praga al fiului.

Câteva elemente din viața studentului criminal

Originar din Hostoun, loclitate la vest de Praga, David Kozak a studiat Istoria la Universitatea Charles. A fost descris de profesori ca fiind un „student excelent”. După ce absolvit istoria europeană și și-a continuat studiile de master axându-se pe istoria Poloniei.

Dovadă că studia foarte mult și bine este premiul Institutului Polonez din Praga, pe care l-a primit în luna mai a acestui an, pentru lucrarea „Problemele antagonismului dintre țăranul galițian și Revolta Cracoviană din 1846”.

Acestă activitate nu exclude problemele lui de ordin psihiatric, o susțin mereu medicii specialiști și psihologii.

Cu toate acestea, David Kozak era autorizat legal să dețină arme și avea un întreg arsenal acasă. A acționat cu o pușcă de asalt cu lunetă și multă muniție când a deschis focul la facultatea sa joi, 21 decembrie, ucigând 14 persoane și rănind alte 22. Autoritățile spun că este cel mai grav atac cu împușcături, petrecut în Republica Cehă de la independența sa în 1993.

Altă posibilă explicație despre nebuniea studentului care a comis masacrul

Având în vedere studiile sale,inclusiv cu istoria artei, e posibil ca David Kozak să fi văzut un film care și-a pus amprenta pe psihicul lui. Specialiștii Poliției, psihologii criminaliștii, vor studia în lunile următoare în amănunțime biografia și acțiunile lui David Kozak.

Filmul la care fac referire se numește Studentul din Praga, cunoscut şi sub numele de Târg cu Satana. Este un thriller german, mut, realizat în anul 1913, în Germania, la scurt timp înaintea declanșării Primului Război Mondial. În anul 1935, apoi în 2004 s-au făcut remake-uri cu sonor.  Scenariul se bazează pe trei surse literare: povestirea William Wilson de Edgar Allan Poe, poezia Nuit de décembre de Alfred de Musset şi piesa Faust de Johann Wolfgang von Goethe. 

Pelicula inițială, din 1913, este un cumul de premiere: primul film independent, primul film de autor, primul film de artă şi primul thriller din istoria cinematografului. S-ar fi putut ca acest film să-i fi trezit interesul studentului David Kozak. Studentul din Parga este povestea unui bărbat bântuit de imaginea sa în oglindă, figura înfricoșătoare a dublurii, care se lupta cu el însuși.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre