Doar un graffitti, mâzgălit pe pereții piscinei, ne spune despre ce clădire importantă e vorba. Vila Regală din Mamaia, cunoscută și drept Palatul Reginei Maria din Mamaia, a ajuns o ruină. În lipsa interesului autorităților, din impozanta clădire a rămas doar umbra, aceasta fiind, cel mai probabil, un adăpost pentru boschetari.
Palatul Reginei Maria din Mamaia pare că nu intră în zona de interes a autorităților. Deși ar trebui, având în vedere că, de anul trecut, frumoasa clădire a fost preluată de către stat. S-a ajuns aici în urma unui lung proces. La finalitatea acestuia, contractul de vânzare – cumpărare din 2003, între primăria Constanța şi o companie privată, a fost anulat în instanţă. Între timp însă, Palatul Reginei Maria a fost abandonat și, lăsat neîngrijit și neprotejat, a devenit aproape o ruină, după cum se vede și în imaginile postate pe TikTok.
@cornelia_crevean♬ sunet original – Cornelia
Preluată anul trecut stat, vila regală, ar fi trebuit să intre în reabilitare, însă, în continuare sunt discuții între Ministerul Culturii şi cel al Turismului legat de autoritatea care ar trebui să se ocupe de investiție.
Regina Maria s-a îndrăgostit de Mamaia după o plimbare călare
Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost construit din dorința acesteia de a-și aminti perioada copilăriei petrecută în Malta. Astfel, la puțin timp după Încoronare, în 1926, în urma unui șantier care a durat 3 ani de muncă, castelul a fost finalizat. La vremea respectivă, clădirea era punctul central al stațiunii care devenea din ce în ce mai căutată în sezonul estival.
Construit de Regele Ferdinand și Regina Maria, palatul era, de fapt, un conac mai mare, decorat cu mult gust și cu obiecte de mare valoare care au fost jefuite la sfârșitul războiului, de generalii sovietici și soldații din anturajul lor, ce fuseseră cantonați aici.
Familia Regală avea o reședință la Constanța, însă a fost cumpărată de primărie, fiind folosită ca sediu al Curții de Apel. În schimb, autoritățile constănțene au oferit un teren de 30.000 mp în stațiunea care avea să devină cea mai căutată de pe întreg litoralul românesc. Se spune că Regina Maria s-a îndrăgostit de Mamaia după o plimbare călare, pe malul mării.
Arhitectul italian Mario Stoppa a fost angajat pentru a realiza proiectul viitoarei reședințe regale estivale. Acesta a imaginat o clădire care îmbina stilul mediteraneean cu cel balcanic și oriental. Regina Maria a supravegheat îndeaproape lucrările, venind pe șantier, așa cum au consemnat istoricii, cel mai adesea, călare.
Un arhitect italian a proiectat palatul cu 35 de camere
Pentru nepoata Țarului Alexandrul al II-lea al Rusiei și a Reginei Victoria a Marii Britanii, arhitectul Stoppa a proiectat o clădire generoasă cu 35 de camere, demisol, parter, un etaj și mansardă, toate cu o suprafață desfășurată de aproximativ 5.000 mp. Astfel, la demisol se aflau 16 camere, o baie, spălătorie și garaj.
La parter se aflau alte 12 camere, bufet, garderobă, 3 terase cu deschidere spre mare, o sufragerie imensă cu balcon și 8 băi și toalete. La mansardă se mai găseau 7 camere și o baie. Palatul a fost dotat și cu încălzire centrală, ultima noutate în epocă în materie de confort. De asemenea, clădirea era înconjurată de o grădină cu gazon și trandafiri, întinsă pe 1,5 hectare.
Istoricul Florin Anghel relatează că, la cererea Reginei Maria, fiecare din cele 35 de încăperi ale vilei a fost decorată diferit. Au fost aduse tapiserii vechi, englezești, pentru a decora pereții pe care erau expuse și acuarelele Împărătesei Maria a Rusiei, bunica Reginei. Vase din porțelan alb, venețiene, completau decorul. Saloanele destinate Majestății Sale Regele Ferdinand erau decorate în stilul Biedermeier, iar sufrageria regală avea vedere spre mare.
La moartea Regelui Ferdinand, Principesa Elena a primit cadou palatul
În același an în care a fost finalizată vila regală din Mamaia, Regina Maria a descoperit Balcicul, care, pe atunci făcea parte din România. I-a plăcut așa mult acest loc, încât a angajat alt arhitect, unul român de această dată, pentru a-i face acolo un alt castel.
În 1927, la moartea Regelui Ferdinand, palatul abia inaugurat de la Mamaia a fost oferit Principesei Elena, nora Reginei, și fiului acesteia, viitorul Rege Mihai. Regina Maria nota în memoriile ei cum a luat decizia: „Amintindu-mi de propria-mi dorință fierbinte să am ceva al meu, am dorit sa aibă și ea o casă netăgăduit a ei”. Regina și-a păstrat doar 3.000 mp, unde și-a construit o mică vilă, numita Casa Dalga, și unde venea, la începutul toamnei, cu fiica ei, și cu doamnele de companie, pentru a se bucura de mare.
Principesa Elena s-a bucurat, între 1927 și 1932 să petreacă verile aici. Mulți membri ai caselor regale din Europa obișnuiau să o însoțească în vacanțe, la invitația Elenei. Printre aceștia, Regina Sofia a Greciei și fiul ei, Regele Paul, Regina Marioara a lugoslaviei și chiar mareșalul Jozef Pilsudski, conducătorul Poloniei interbelice.
Cuibușorul de nebunii al lui Nicu Ceaușescu
În anul 1932, Principesa Elena a fost nevoita să își vândă toate proprietățile din România și să se mute la Florența. Palatul regal din Mamaia a fost vândut către Armata Română cu 27 de milioane de lei, care l-a transformat în Club al ofițerilor din cadrul Flotei de Hidroaviație. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost ocupată de armata sovietică, fiind vandalizată, la plecare, în noaptea de 1 spre 2 noiembrie 1944, de toate obiectele de valoare.
Palatul Reginei Maria a fost refăcut după război şi a devenit în perioada comunistă „casă de odihnă pentru oamenii muncii“. În anii 1978 – 1979, palatul a fost renovat, s-a construit o piscină şi a devenit un club destinat turiştilor germani, foarte mulți veniți pe litoralul românesc în anii 1970 – 1985. Pe atunci, locul a fost numit „Club Castel”.
Acesta era un local cu circuit închis, cu muzică occidentală, dar și cu artiști români în vogă, unde se intra doar contra unei taxe în valută. Tinerii României se uitau cu jind la discoteca interzisă. Și dacă ar fi avut mărci sau dolari ca să cumpere bilet de intrare, ar fi urmat problemele cu securiștii din interior, căci era interzis de lege să deții valută. În schimb, copiii camarilei comuniste aveau acces liber. În realitate, palatul funcționa ca și club rezervat pentru Nicu Ceaușescu și gașca lui.
După Revoluție, Palatul Regal din Mamaia a fost inclus, în 1992, pe Lista monumentelor istorice, cu denumirea „Club Castel“, şi, prin urmare, nu putea fi vândut decât dacă Ministerul Culturii nu-şi manifesta dreptul de preemţiune. Era însă în proprietatea administrației locale Constanța, care în 2003 l-a vândut firmei Light System SRL, deținută de Bartolomeu Finiș, un afacerist apropiat liderilor PSD. Tranzacția a fost atacată în instanță, Statul Român obținând, în final, câștig de cauză, în 2022.
Sursa foto: Dobrogea live, Discover Dobrogea, Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook