Simona Ionescu / Redactor Șef

Măsuri dure împotriva turiștilor care hrănesc urși. Autoritățile s-au săturat să plătească despăgubiri

Măsuri dure împotriva turiștilor care hrănesc urși. Autoritățile s-au săturat să plătească despăgubiri
Ultimele atacuri violente ale urșilor, care au provocat pierderi omenești, dar și multe pagube, au scos la iveală necesitatea unei legislații mai dure în ceea ce privește animalele sălbatice. Sătul să plătească despăgubiri uriașe în urma atacurilor urșilor, statul român a intervenit cu măsuri dure împotriva turiștilor care îi hrănesc iresponsabil.

Statul român ia măsuri dure împotriva turiștilor care hrănesc urșii în mod iresponsabil. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei pentru a-i descuraja pe turiştii care opresc să hrănească animalele sălbatice. 

Astfel, cei care vor circula pe Transfăgărășan pe tronsonul cuprins între Valea lui Stan şi Valea cu Peşti, vor fi sancționați dur dacă sunt prinși că opresc pentru a hrăni urșii ce le apar în cale. Măsurile au fost anunțate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM). 

Statul plătește despăgubiri uriașe celor ce sunt atacați de urși 

ANPM a transmis că plătește despăgubiri uriașe „de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice celor care se opresc să le hrănească”. 

„În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei. Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor-verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei”, transmite ANPM.

Cei care hrănesc urșii, amendați de două ori 

Soluția pe care au găsit-o autoritățile este una simplă. Cei care opresc pe carosabil pentru a hrăni urșii vor fi amendați de două ori. 

„Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional”, se arată în comunicatul ANPM. 

Cei care hrănesc urșii pe Transfăgărășan vor fi amendați de 2 ori

„Cu siguranţă, prezenţa reprezentanţilor celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice şi staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obişnuinţă pentru majoritatea turiştilor care vizitează zona sau pentru şoferii aflaţi în tranzit, pe acest drum naţional cunoscut pentru porţiunile cu vizibilitate scăzută şi cu foarte multe curbe”, a declarat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Relocarea urșilor, inutilă din cauza oamenilor care îi hrănesc 

Potrivit lui Păștinaru, urșii care ies la marginea șoselei pe Transfăgărășan nu pot fi alungați sau relocați, din cauză că se întorc în același loc, fiind obișnuiți că oamenii îi hrănesc în acea zonă. 

Autorităţile din Argeş au început demersurile pentru capturarea şi relocarea acestor urşi în adăposturi special amenajate, astfel încât animalele sălbatice să nu mai intre în contact cu oamenii.

Urșii sunt alungați sau relocați degeaba, căci se întorc în locul unde sunt hrăniți
Foto: YouTube

„Dar până la rezolvarea problemei, este nevoie ca oamenii să înţeleagă faptul că nu fac niciun bine animalelor, turismului sau bugetului de stat, staţionând în zonele respective şi apropiindu-se de aceste animale, în ciuda pericolului iminent de atacuri”, mai spune ANPM.

Ce amenzi vor fi aplicate celor care hrănesc urșii 

Hrănirea animalelor sălbatice reprezintă, potrivit legii, contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. 

Şoferii care opresc pe Transfăgărăşan riscă, de asemenea, sancţiuni de 2-3 puncte amendă (290-435 de lei) şi 2 puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară, în timp ce staţionarea neregulamentară se sancţionează cu 4-5 puncte amendă (580-725 de lei) şi 3 puncte de penalizare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre