Simona Ionescu / Redactor Șef

Măsuri pentru protecția femeilor însărcinate. Amenzi de 10.000 de lei pentru șoferii care nu respectă această lege

Măsuri pentru protecția femeilor însărcinate. Amenzi de 10.000 de lei pentru șoferii care nu respectă această lege
Potrivit unui nou proiect de lege, care urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, cine nu le respectă pe femeile însărcinate, vor primi amenzi substanțiale.

Femeile însărcinate și cele cu copii de până la cinci ani vor avea de acum încolo prioritate în magazine sau instituții publice. Iar cine nu va respecta acest lucru, va primi amenzi. Noua lege urmează să fie promulgată de Klaus Iohannis, apoi publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Nu vor mai sta la cozi în instituțiile publice sau private

Femeile însărcinate și persoanele care sunt însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor primi protecție de la statul român. Potrivit noului proiect de lege, aceste categorii vor avea prioritate la ghișee/ caserii/case de marcat de la orice unitate unitate publică sau privată.

De asemenea, nu vor sta la cozi în instituțiile publice. De asemenea, magazinele și instituțiile sunt obligate de acum încolo să lipească afișe în care să anunțe prioritatea de care beneficiază persoanele care au copii mici și femeile gravide. În plus, în parcările de lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor vor trebui amenajate spații destinate mașinilor folosite de femeilor însărcinate și persoanele însoțite de copii mai mici de cinci ani.

Măsuri de protecție pentru femeile însărcinate

Ce amenzi vor fi date

Noul proiect de lege stabilește și amenzile pe care le vor primi cei care nu respectă legea. Astfel, cei care nu acordă prioritate femeilor însărcinate sau celor care au copii mai mici de cinci ani vor primi amenzi între 200-1000 de lei. Dacă nu vor fi amenajate locuri de parcare amenzile vor putea ajunge până la 10.000 de lei.

Aceeași amendă o vor primi și șoferii care vor parca pe locurile rezervate acestor categorii de persoane. Excepție fac angajații Ministerului Afacerilor interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență care își exercită de serviciu.

10.000 de lei amendă pentru cei care nu amenajează locuri de parcare pentru aceste categorii de persoane

„Ideea realizării acestui proiect de lege este fundamentată pe constatările și experiențele dobândite în realitatea cotidiană românească, însă are la bază și o serie de documente sau practici europene și de pe alte continente”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul, potrivit Avocatnet.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre