În zona Clarion-Clipperton din Oceanul Pacific, între Mexic și Hawaii, zone foarte puțin cunoscute, oamenii de știință marini au descoperit animale pe care omenirea nu le-a mai văzut până acum: creaturi care duc o viață foarte diferită, în întunericul permanent al apelor, care seamănă cu extratereștri.
„Unul dintre foarte puținele cazuri în care cercetătorii pot fi implicați în descoperirea de noi specii și ecosisteme”
„Aceste zone sunt cele mai puțin explorate de pe Pământ. Se estimează că doar una din zece specii de animale care trăiesc aici jos a fost descrisă de știință. Acesta este unul dintre foarte puținele cazuri în care cercetătorii pot fi implicați în descoperirea de noi specii și ecosisteme în același mod în care au făcut-o în secolul al XVIII-lea. Este foarte interesant”, a declarat ecologistul marin Thomas Dahlgren de la Universitatea din Gothenburg, Suedia.
Ce a descoperit o echipă de oameni de știință marini
Sub o anumită adâncime, oceanul devine extrem de ostil umanității. Greutatea apei creează presiuni zdrobitoare, lumina soarelui nu poate pătrunde aproape deloc în apă, ceea ce duce la un întuneric permanent, iar temperaturile sunt scăzute, cu doar câteva grade peste zero grade.
Dar acolo unde oamenii nu pot ajunge, tehnologia vine în ajutor. O echipă internațională de cercetători care colaborează în cadrul misiunii Seabed Mining And Resilience To EXperimental impact (SMARTEX) a Centrului Național de Oceanografie din Marea Britanie a trimis un vehicul operat de la distanță (ROV) la adâncimi cuprinse între 3.500 și 5.500 metri de zona Clarion-Clipperton.
Animalele se hrănesc cu zăpada marină
Nu este o viață ușoară acolo jos. Pentru hrană, majoritatea organismelor care trăiesc pe fundul abisal al mării se bazează pe materia organică din straturile superioare ale oceanului, un fenomen cunoscut sub numele de zăpadă marină, și pe bogăția ocazională a căderii unei balene.
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri făcute în timpul expediției este un castravete de mare transparent supranumit unicumber, aparținând familiei Elpidiidae. Animalul are o coadă lungă și neobișnuită, folosită probabil pentru înot.
Aspiratori ai fundului oceanului
„Acești castraveți de mare au fost unele dintre cele mai mari animale găsite în această expediție. Ei acționează ca niște aspiratori ai fundului oceanului și sunt specializați în găsirea sedimentelor care au trecut prin cel mai mic număr de stomacuri”, explică Dahlgren.
Printre alte creaturi se numără un burete de sticlă delicat, în formă de cupă cu cea mai lungă durată de viață cunoscută pe Pământ, de până la 15.000 de ani. Precum și un crustaceu tanaid cu un corp lung, aproape ca un vierme, dar și stele de mare, corali și anemone și un spectaculos porc de mare de culoare roz Barbie.
Porcul de mare Barbie
Porcii de mare sunt un tip de castravete de mare de adâncime, tot din familia Elpidiidae. Sunt grăsuți și adesea roz, și se deplasează pe piciorușele lor mici și adorabile, având alte piciorușe în capetele acestora. Porcul de mare Barbie, așa cum a ajuns să fie supranumit, aparține genului Amperina. „Lipsa de hrană determină indivizii să trăiască la mare distanță, dar bogăția speciilor din zonă este surprinzător de mare.
„În prezent, 30% din aceste zone marine luate în considerare sunt protejate”
”Observăm multe adaptări interesante în rândul animalelor din aceste zone”, spune Dahlgren. Zona Clarion-Clipperton este folosită pentru exploatarea minieră la mare adâncime, ceea ce ar putea avea un impact devastator asupra habitatelor marine.
„Trebuie să știm mai multe despre acest mediu pentru a putea proteja speciile care trăiesc aici. În prezent, 30% din aceste zone marine luate în considerare sunt protejate și trebuie să știm dacă acest lucru este suficient pentru a ne asigura că aceste specii nu sunt în pericol de dispariție”, spun specialiștii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook