Simona Ionescu / Redactor Șef

Mii de meteoriți din Antarctica sunt destinați să fie pierduți pentru totdeauna

Mii de meteoriți din Antarctica sunt destinați să fie pierduți pentru totdeauna
Antarctica este un tărâm al minunilor de praf de stele. De acolo, din mijlocul albului imaculat al gheții și al zăpezii, oamenii de știință au recuperat peste 48.000 de meteoriți care au căzut pe Pământ de-a lungul a milioane de ani. Dar e posibil să nu mai fie găsiți niciodată.

Dar rezervorul din Antarctica nu va dura la nesfârșit. Noi analize sugerează că încălzirea temperaturilor face ca gheața să devină mai moale, ceea ce face ca meteoriții să se scufunde adânc.

Se vor putea pierde aproximativ 5000 de meteoriți pe an

Specialiștii susțin că în deceniile următoare am putea pierde aproximativ 5.000 de meteoriți pe an. Meteoriții reprezintă o resursă de neegalat pentru studierea micului colț al Căii Lactee. Aceștia constau în bucăți de asteroizi care s-au format la începuturile Sistemului Solar sau în bucăți de altă planetă sau Lună care s-au desprins și au fost aruncate în direcția pământului. Unele dintre ele conțin chiar material interstelar care a precedat cu totul Sistemul Solar.

Meteoriții sunt mai bine conservați în Antarctica

Pe lângă miile de tone de praf spațial care se împrăștie la nesfârșit de pe cer, aceste bucăți de rocă cad pe Pământ cu o oarecare regularitate. Nu este mai probabil ca ele să ajungă în Antarctica decât oriunde altundeva, dar un pustiu înghețat și relativ lipsit de caracteristici este locul ideal. Acolo, contrastul dintre bucățile întunecate de rocă și gheața albă face ca meteoriții să fie mult mai ușor de găsit.

De asemenea, nu există multe roci terestre care să zacă deasupra gheții, așa că, dacă găsiți o piatră, sunt șanse mari ca aceasta să provină din spațiu. În Antartica, meteoriții sunt mai bine conservați decât în deșert, astfel încât, chiar dacă un meteorit a stat acolo de ceva timp, este posibil să fie în stare bună.

Oamenii de știință recuperează în medie aproximativ 1.000 de meteoriți din Antarctica în fiecare an

Întrucât este mai probabil ca meteoriții să zacă netulburați în Antarctica, obiectele găsite acolo nu constituie doar mici baze de date care pot spune despre alte lumi sau despre începuturile sistemului solar. Ele îi pot ajuta pe oamenii de știință să își dea seama de rata cu care meteoriții se izbesc de lumea noastră, ceea ce este incredibil de important atunci când vine vorba de apărarea Pământului împotriva unor impacturi potențial periculoase. Oamenii de știință recuperează în medie aproximativ 1.000 de meteoriți din Antarctica în fiecare an.

Există meteoriți vechi de până la un milion de ani

Recent, o echipă de oameni de știință condusă de glaciologii Veronica Tollenaar de la Universitatea liberă din Bruxelles și Harry Zekollari de la ETH Zürich a întocmit o hartă a locurilor în care este cel mai probabil să fie găsite aceste roci și a numărului de meteoriți care așteaptă.

Constatând că undeva între 300.000 și 850.000 de meteoriți ar putea împânzi continentul înghețat, mulți dintre ei având o vechime de până la un milion de ani. Acum, cercetătorii au făcut un pas mai departe, cu noi estimări despre cât timp vor sta acești meteoriți așteptând să fie colectați. Prognoza nu este una bună.

Niciun meteorit nu a fost găsit acolo unde temperaturile de la suprafață depășesc -9 grade Celsius

Potrivit unor studii anterioare, concentrația meteoriților din Antarctica este incredibil de sensibilă la temperatură. Cercetările anterioare ale echipei au arătat că aproape niciun meteorit nu a fost găsit acolo unde temperaturile de la suprafață depășesc -9 grade Celsius chiar și pentru perioade scurte de timp. Modelarea a arătat, de asemenea, că meteoriții se pot scufunda în gheață la temperaturi de peste -10 grade Celsius.

Cercetătorii au folosit un algoritm de învățare automată pentru a cuantifica câți meteoriți se vor pierde sub gheață pe măsură ce temperaturile cresc, la ratele actuale și proiectate de încălzire. Ei au descoperit că și în cazul unor rate de încălzire conservatoare, vom pierde mii de meteoriți pe an.

Până la 76 % din meteoriții din Antarctica se vor scufunda sub gheață în următoarele decenii

În cadrul politicilor actuale privind emisiile, care estimează că încălzirea va ajunge până la 2,7 °C peste nivelurile preindustriale, 28-30% din meteoriții din Antarctica ar putea fi pierduți până în 2050. În unele regiuni, această cantitate ar putea fi de 50%. Iar, în cadrul scenariilor de emisii mai mari, care prevăd o încălzire de până la 5,2 °C peste nivelurile preindustriale până în 2100, până la 76 % din meteoriții din Antarctica se vor scufunda sub gheață în următoarele decenii.

„Singura modalitate de a conserva meteoriții antarctici nerecuperați rămași este reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră”

„Pierderea continuă a meteoriților din Antarctica este o consecință a schimbărilor climatice. Colectarea rapidă și intenționată a tuturor meteoriților este necesară pentru a păstra informațiile despre sistemul nostru solar pe care fiecare eșantion suplimentar le conține.

De exemplu, informații despre apariția vieții pe Pământ prin livrarea de apă și materie organică și despre modul în care s-a format Luna. (…) În cele din urmă, însă, singura modalitate de a conserva meteoriții antarctici nerecuperați rămași este reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră”, scriu cercetătorii.

Sursă foto: www.sciencealert.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre