Simona Ionescu / Redactor Șef

Minciunile legate de Arsenie Boca, demontate de Dan Andronic pe baza documentelor Securității

Minciunile legate de Arsenie Boca, demontate de Dan Andronic pe baza documentelor Securității
De când IPS Daniel a transmis că Arsenie Boca va fi canonizat în 2025, o serie de minciuni la adresa fostului stareț al Mânăstirii Prislop au reieșit la suprafață. Dan Andronic demontează, rând pe rând, aceste minciuni, pe baza documentelor Securității pe care le-a studiat.

După zeci de ani în care a fost permanent în inima a milioane de români, Arsenie Boca va deveni sfânt în anul 2025, a transmis IPS Daniel. Vestea a readus în actualitate zvonurile cum că fostul stareț al Mânăstirii Prislop ar fi fost legionar. 

Afirmația este însă cât se poate de departe de adevăr, ea fiind demontată de Dan Andronic, într-un articol scris în EVZ.ro, pe baza documentelor din arhiva Securității. Dan Andronic punctează că nu există, de fapt, niciun fel de dovadă concretă că Arsenie Boca ar fi fost simpatizant al Mișcării Legionare. 

Totul a pornit de la o simplă bănuială 

„Prima mențiune o găsim într-o notă informativă din 5 iunie 1943: „În urma deselor vizite făcute de mai mulți legionari identificați personal la mănăstirea Brâncoveanu, BĂNUIM că preotul Arsenie Boca de la această mănăstire este un înfocat legionar și credeam că face chiar parte din conducerea clandestina legionară, însă este foarte greu de prins fiind chiar sub scutul mitropolitului Nicolae al Ardealului”. 

Arsenie Boca a fost urmărit atât de Antonescu, cât și de Securitate

Nota informativă se încheie cu o propoziție demnă de Caragiale: Informațiunea este sigură. Semnează șeful postului de Jandarmi din Sâmbăta de Sus – J. Plot.”, scrie Dan Andronic, care dezvăluie că Boca a fost urmărit atât de către Securitate, cât și de Mareșalul Antonescu. 

Comuniștii erau speriați de credința oamenilor în Arsenie Boca 

Se pare că motivul pentru care Arsenie Boca era urmărit a fost, de fapt, cu totul altul: credința de neclintit a oamenilor în ceea ce el spunea, lucru care speria regimul. 

Mareșalul Antonescu
Foto: evz.ro

„În concluzie, în urma contactului avut cu călugărul Arsenie toate persoanele manifestă o adâncă încredere față de acesta, care nu poate fi combătută prin nici un argument. Din toate conversațiile lor despre călugăr se poate observa că în viitor acest călugăr va avea un rol mare în țară. Din toate predicile călugărului se poate observa intenția lui de a crea spirit de sacrificiu pe temeiul credinței, profețind o luptă mare când fiecare va trebui să sufere pentru mântuirea sufletească și pentru îndreptarea lumii pe căile bune”, se regăsește într-o notă informativă din 1943, citată de Dan Andronic. 

Prima arestare 

„Prima arestare  a lui Arsenie Boca are loc în 1945 din ordinul părintelui Constantin Burducea, ministru al Cultelor din 6 martie 1945 până în 30 noiembrie 1946. Un personaj sinistru, fost simpatizant legionar (dovedit), protejat al comunistului Petre Constantinescu-Iaşi. 

Arsenie Boca a fost arestat pentru prima oară în 1945

Burducea este un preot devenit un zelos activist comunist în guvernul Petru Groza. A fugit din România în 1948 după ce a eșuat în tentativa de a organiza un congres al preoților democrați. Ceea ce la- făcut inutil pentru comuniști, iar trecutul legionar îl urmărea”, mai spune editorialistul Evenimentului zilei. 

Ce spunea fișa din 1948 a lui Arsenie Boca 

În 1948, Serviciul Județean de Securitate Făgăraș consemnează în fișa personală a lui Arsenie Boca faptul că acesta fusese simpatizant al Mișcării Legionare încă din 1933. 

„A adăpostit diferiți legionari în mănăstire unde am făcut serviciu și a dat prilej să se adune pentru consfătuiri și adunări cu caracter legionar. A ținut tot timpul contact cu legionarii din județ și din alte orașe”, se arată în fișa personală. 

„A început cu BĂNUIM în 1943, nu s-a descoperit nici o DOVADĂ, s-a terminat în 1948 cu ceea ce citiți mai sus. De la Antonescu, la comuniști, până în zilele noastre”, conchide Dan Andronic în materialul citat, care mai spune că afirmațiile nu sunt altceva decât manipulările din vremea lui Antonescu și a regimului comunist. 

Întregul articol din evz.ro îl puteți citi aici.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre