Simona Ionescu / Redactor Șef

Ministerul Educației a făcut anunțul despre simulările examenelor de la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Vești importante pentru elevi

Ministerul Educației a făcut anunțul despre simulările examenelor de la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Vești importante pentru elevi
Ministerul Educației a publicat, joi, ghidul privind simulările examenelor la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Elevii află astfel câte ore vor sta în examen și ce se va întâmpla cu notele obținute. 

Conform noilor precizări, elevii din clasa a VIII-a vor avea timp două ore pentru a rezolva subiectele, iar cei din clasele terminale de liceu, o oră în plus, adică trei ore. Timpul se va calcula din momentul în care a fost încheiată distribuirea subiectelor în sălile de clasă. În documentul emis de Ministerul Educației se precizează că elevii vor putea intra în săli cu cel puțin 30 de minute înaintea începerii simulărilor examenelor, adică până cel târziu la ora 8:30. Toate probele încep la ora 9:00, iar începând cu această oră vor fi distribuite toate subiectele, se mai arată în ghid.

Care sunt materiile la care se susțin simulări

Conform Ministerului Educației, simularea pentru Evaluarea Naţională are trei probe. Este vorba de cea la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, exclusiv pentru elevii care aparțin minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă, şi Matematică.

Elevii care termină liceul vor susține simularea examenului de Bacalaureat în funcție de profilul la care se află, la următoarele materii: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, în cazul elevilor de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, Argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

Cine poate cere trecerea notelor simulărilor în catalog

Conform reprezentanților Ministerului Educației, simulările au drept scop familiarizarea elevilor cu regulile din timpul unui examen real. Astfel, lucrările vor fi corectate de profesori din unitățile de învățământ unde aceste simulări s-au desfășurat. Ulterior, pot fi organizate ședințe cu părinții și dezbateri la nivelul clasei în timpul cărora elevii să înțeleagă ce au greșit la examene, pentru a ști cum să se pregătească mai departe.

Notele pot fi trecute în catalog doar pe baza unei cereri făcute de elevi, informează Agerpres.  În același ghid se mai precizează că pot fi luat măsuri pentru ca performanțele școlare să fie îmbunătățite până la examenele din vară.

Calendarul simulării examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat

Elevii din clasa a VIII-a din toată România vor susține primele simulări din acest an. Ministerul Educației a fixat următorul calendar:

20 martie: Limba şi literatura română – probă scrisă;

21 martie: Matematică – probă scrisă;

22 martie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă;

29 martie: comunicarea rezultatelor.

În ceea ce îi privește pe viitori absolvenți de liceu, simulările la examenul de Bacalaureat vor începe la finalul lunii martie. Ministerul Educației a programat toate probele după cum urmează:

27 martie:  Limba şi literatura română – probă scrisă;

28 martie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă;

29 martie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă;

30 martie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă;

6 aprilie: comunicarea rezultatelor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre