Ce vor face românii cu aceşti bani? Păgubiții își vor putea achiziționa garduri electrice pentru a ține animalele departe de locuințele oamenilor. Proiectul este pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.
Ministerul Mediului lansează un proiect prin care românii vor putea primi 15.000 lei de la stat. Cine poate primii aceşti bani
Proiectul propus de către Ministerul Mediului prevede ca românii care au proprietățile afectate de prezența animalelor sălbatice pe terenurile lor să primească din partea statului un sprijin în valoare de până la 15.000 de lei. Cu acești bani păgubiții își vor putea achiziționa garduri electrice pentru a ține animalele departe de locuințele oamenilor.
Un proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului, vineri, 2 septembrie, arată că persoanele care vor să reducă pagubele cauzate de animale sălbatice pe locuințelor sau terenurilor lor pot primi un sprijin de până la 15.000 de lei.
Din ce în ce mai multe localități din România sunt afectate de prezența urșilor. În zonele de munte localnicii sunt deja obișnuiți cu faptul că urșii le intră în curte în căutare de hrană. Pe lângă faptul că sunt extrem de periculoase pentru oameni, animalele sălbatice au făcut ravagii și au distrus nenumărate culturi agricole.
Conform proiectului adus în dezbatere publică de Ministerul Mediului, sistemele sunt destinate „reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică, ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate”.
Cei care doresc să primească acest ajutor financiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să aibă domiciliul în România și să fie proprietarii imobilului sau terenul din proiect; să aibă un cazier fiscal curat; să figureze cu plata impozitelor la zi și să nu aibă nicio condamnare de infracțiune împotriva mediului înconjurător.
Din păcate, adesea, atunci când sunt alertate de către localnici referitor la prezența urșilor în sate, autoritățile nu au soluții.
De asemenea, persoanele fizice vor trebui să îndeplinească următoarele condiții pentru a putea cere banii:
să aibă domiciliul în România;
să dețină imobilul sau terenul din proiect;
să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal;
să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale;
să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook