Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Muncii, nu sunt nici un fel de schimbări privind pensiile pe bază de contributivitate. S-au făcut modificări doar la impozitarea pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.
„Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei”, au transmis, sâmbătă, oficialii Ministerului Muncii. Asta înseamnă că o pensie de 2800 de lei este impozitată cu suma de 80 de lei. Iar o pensie de 4000 de lei este impozitată cu 200 de lei.
A fost introdusă impozitarea graduală a părţii necontributive
„Schimbări au apărut în privinţa pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale. Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu şi le-a apropiat de principiul contributivităţii”, susțin reprezentanții Ministerului Muncii. Aceștia au anunțat că a fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive, inclusiv pentru pensiile aflate în plată.
Pensionarii trebuie să știe că există două plafoane. Este vorba de 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut și 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut.
Pensiile vor crește din nou în septembrie
Toți pensionarii au primit pensiile mărite din ianuarie 2024, dar guvernanții spun că în buzunarul bunicilor se va simți după luna septembrie, când acestea vor fi recalculate. ”Anul acesta 2024 vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile. Astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevăzute în legea 360.
„O să fie creșteri spectaculoase de peste 80%”
Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie. Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem să scurtăm acest timp pentru a ne rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic, să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul. (…)
Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație. Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a precizat șeful Casei Naționale de Pensii, potrivit România TV.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook